Wat houdt Super Tuesday in?

Een beslissende dag voor de presidentskandidaten, zo wordt Super Tuesday ook wel genoemd. Maar wat houdt het precies in?

Foto Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Op Super Tuesday kiezen veertien staten een Republikeinse presidentskandidaat. In elf staten – en Samoa – zijn Democratische voorverkiezingen tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Deze kiesronde heet Super Tuesday vanwege het hoge aantal te winnen gedelegeerden. Deze ‘delegates’ zullen op de conventies in de zomer de kandidaten voor de presidentsverkiezingen, in november, aanwijzen.

Veruit de meeste gedelegeerden zijn op Super Tuesday te vergeven in Texas, op afstand gevolgd door Georgia, Massachusetts, Tennessee en Alabama.

Beide partijen gaan bij het toekennen van gedelegeerden verschillend te werk. De Democraten – waar de race nog gaat tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders – passen dezelfde regels toe op alle staten. In elke staat worden gedelegeerden proportioneel toegekend, ofwel eerlijk verdeeld op basis van het percentage behaalde stemmen. Hierbij geldt een kiesdrempel van 15 procent. Daarnaast kent de partij nog ‘superdelegates’, partijbonzen die op de conventie ook stemrecht hebben.

Het aantal Democratische gedelegeerden te winnen op Super Tuesday (beweeg over de staten voor meer informatie):

De Republikeinen – waar Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio de belangrijkste overgebleven kandidaten zijn – kennen een lappendeken aan regels. Sommige staten verdelen de gedelegeerden proportioneel, andere werken met een winner-take-allprincipe, waarbij de winnaar alle gedelegeerden achter zich krijgt. Weer andere staten combineren beide methodes. In Texas bijvoorbeeld krijgt een kandidaat die de helft van de stemmen plus één haalt, alle 155 kiesmannen achter zich

Het aantal Republikeinse gedelegeerden te winnen op Super Tuesday (beweeg over de staten voor meer informatie):

Super Tuesday wordt gezien als een van de laatste kansen om Donald Trump nog van de nominatie af te houden. Om dat te bereiken, moet Ted Cruz zijn thuisstaat Texas winnen. Het liefst met meer dan 50 procent, want alleen dan krijgt hij alle 155 kiesmannen. Marco Rubio’s beste scenario is dat hij overal voldoende gedelgeerden haalt zodat hij de race kan volhouden tot 15 maart. Op die dag stemmen grote staten als Florida volgens het winner takes all-principe: alle gedelegeerden gaan naar de winnaar, niet een deel.

Race om de nominatie

Democraten

2.383 stemmen nodig om de nominatie te winnen, waarvan 712 superdelegates

Clinton

Sanders

Republikeinen

1.237 stemmen nodig om de nominatie te winnen

Trump

Cruz

Rubio

Carson

Kasich

Behalve genoeg gedelegeerden achter zich krijgen, moet een kandidaat op Super Tuesday ook aantonen in demografisch en sociaal-cultureel verschillende staten te kunnen winnen - een voorwaarde om kans te maken tijdens de presidentsverkiezingen.