Voor het eerst een goudjakhals gezien op de Veluwe

Op de Veluwe is op 19 februari een goudjakhals waargenomen. Dat heeft onderzoeksbureau Alterra maandagochtend bekend gemaakt. Het dier werd ‘s nachts gefotografeerd met een cameraval. Het is voor het eerst dat er in Nederland in het wild een goudjakhals is gesignaleerd.

De goudjakhals (Canis aureus) is een middelgrote hondachtige: groter dan een vos, maar kleiner dan een wolf. De goudjakhals is een alleseter die in groepen leeft. Op het jakhalsmenu staan onder andere hazen, konijnen, knaagdieren, vogels, aas, eieren en bessen.

Het oorspronkelijke leefgebied van de goudjakhals ligt in Afrika, Azië en het zuidoosten van Europa. In Griekenland, Bulgarije en Turkije komt de goudjakhals bijvoorbeeld van nature voor. Maar het dier is aan een opmars bezig: in december werd een goudjakhals in de buurt van Frankfurt gezien, op 200 kilometer van de Nederlandse grens. En ook in Denemarken is de goudjakhals al gesignaleerd.

Blij verrast

Edgar van der Grift, ecoloog bij Alterra, is ‘blij verrast’ met de waarneming van de jakhals. „Het was te verwachten dat de goudjakhals uiteindelijk ook Nederland zou bereiken. Het beest is simpelweg niet te stoppen. Maar de meeste ecologen dachten dat dat nog een paar jaar zou duren voordat de jakhals in Nederland zou verschijnen,”

De jakhals werd per toeval door een van de tientallen cameravallen op de Veluwe gefotografeerd. Experts uit Zuid- en Oost-Europa bevestigden daarna dat het om een goudjakhals ging.

Het is nog niet duidelijk hoe de jakhals op de Veluwe terecht kwam. Misschien heeft het dier zelfstandig Nederland bereikt. Een andere mogelijkheid is dat het om een ontsnapt of uitgezet exemplaar gaat. Dat onderscheid is belangrijk, zegt Van der Grift. „Als het dier op eigen houtje Nederland heeft bereikt, heeft het een beschermde status.”

DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven over de herkomst van de jakhals. Van der Grift en zijn collega’s zijn daarom op zoek naar uitwerpselen of haren van het dier. „En natuurlijk hopen we meer beelden van de jakhals te ontdekken op één van de cameravallen.”