Raarste boektitel van het jaar: dit zijn de genomineerden

Bij de Britse Diagram-boekenprijs gaat het niet om de schrijfstijl, de kaft of zelfs de inhoud van het boek: de winnaar is het boek met de meest bizarre titel. De prijs wordt voor de 38e keer uitgereikt dit jaar – de nominaties zijn inmiddels bekend.

Kanshebbers voor de prijs zijn Reading from Behind - een academische verhandeling over de anus - en Transvestite Vampire Biker Nuns From Outer Space, dat het fenomeen cultfilms bespreekt. Andere finalisten zijn Too Naked for the Nazis, Reading the Liver en Soviet Bus Stops (over, jawel: bushokjes uit de Sovjet-Unie.) Ook is de titel Behind the Binoculars genomineerd. De schrijver van dit boek sprak uitgebreid met en over vogelspotters. Tot slot maakt Paper folding with Children kans - dit boek gaat over de kunst van het papier vouwen.

Vorig jaar werd nog de vertaling van een Nederlandse titel genomineerd: Nature’s Nether Regions (Nederlands: Darwins Peepshow) van bioloog Menno Schilthuizen.

De jaarlijkse wedstrijd ontstond in 1978, toen twee uitgevers zich verveelden op de boekenbeurs van Frankfurt. Als eerste winnaar werd ‘Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice‘ uitgeroepen. De prijs werd slechts tweemaal niet uitgereikt: in 1987 en 1991 was er volgens de jury een tekort aan bizarre titels.