PostNL maakt minder winst met zelfde omzet

PostNL heeft vorig jaar dezelfde omzet gehaald als in 2014: 3,4 miljard euro. De winst daalde echter flink, met 34 procent naar 149 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de postbezorger maandag heeft gepresenteerd.

De tegenvallende winst schrijft PostNL onder andere toe aan de kosten die gepaard gingen met het afstoten van Whistl, de Britse tak van het bedrijf. Ook was er in 2014 een eenmalige meevaller door inperking van pensioenrechten. waardoor het resultaat in 2015 lager uitviel.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen spreekt van „een solide jaar, waarin we doorgegaan zijn met het waarmaken van onze beloftes”. Het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige kosten steeg met 6 procent naar 303 miljoen euro. Voor 2016 verwacht PostNL een bedrijfsresultaat tussen 220 en 260 miljoen euro.

In 2015 kwam PostNL in het nieuws door verzet van pakketbezorgers tegen hun arbeidsvoorwaarden. Volgens bonden en Kamerleden is sprake van schijnzelfstandigheid. PostNL biedt bezorgers de mogelijkheid in dienst te treden, slechts 15 procent van hen heeft dat tot nu toe gedaan.

PostNL is bezig kosten te reduceren. Onlangs werd bekend dat de vergoeding die winkels krijgen voor het bieden van een post-of pakketpunt van PostNL met 25 tot 40 procent omlaag gaat. De komende vijf jaar moet in totaal 345 miljoen euro worden bezuinigd.