Ook meerderheid hervormers in Raad van Experts Iran

Ze behalen 52 van de 88 zetels. De geestelijken in de Raad van Experts kiezen uiteindelijk de Opperste Leider van Iran.

Iraniërs bij een stembureau.
Iraniërs bij een stembureau. Foto Vahid Salemi / AP

Hervormingsgezinde politici boekten al een overwinning in de vorige week gehouden parlementsverkiezingen in Iran. Naar nu blijkt behalen ze ook een meerderheid in de Raad van Experts, waarvoor tegelijkertijd verkiezingen werden gehouden. De hervormers behalen 52 van de 88 zetels, meldt persbureau AP.

De Raad van Experts is een invloedrijk orgaan van geestelijken dat uiteindelijk een nieuwe Opperste Leider kiest. Onder de verkozen leden zijn de huidige president Rohani en oud-president Rafsanjani. Een opvallende naam die zijn zetel verloor was Mohammed Mesbah Yazdi. Mesbah Yazdi wordt gezien als inspiratiebron voor andere conservatieve hardliners en als mentor van oud-president Mahmoud Ahmadinejad.

Toch hebben een aantal prominente conservatieve geestelijken hun positie weten te behouden, onder wie Ahmad Jannati. Jannati is ook voorzitter van de Raad der Hoeders, een raad die de grondwet van Iran interpreteert. Daarnaast keurt de Raad der Hoeders kandidaten goed of af voor verkiezingen. Hervormers bekritiseren Jannati omdat hij veel hervormingsgezinde kandidaten afwijst voor deelname aan verkiezingen.

Stimulans

Zaterdag werd al bekend dat hervormers en gematigde kandidaten een overwinning hadden geboekt in de parlementsverkiezingen. In Teheran kregen ze zelfs alle dertig zetels in handen. Onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef daar vanochtend over:

“De verkiezingsoverwinning van de gematigden en de hervormers is een sterke stimulans voor de koers van president Rohani. Hij wil dat het nucleaire akkoord de aanzet vormt tot binnenlandse hervormingen, betere relaties met het Westen, en integratie van Iran in de wereldeconomie.”