Nederlandse windsurfers alsnog op het podium na slotrace WK

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen eindigden er Nederlanders op het podium. De windsurfers zijn in vorm.

De Nederlandse windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe hebben zaterdag bij de WK in de RS:X-klasse voor een unieke prestatie gezorgd. Beiden belandden na de afsluitende medalrace op het podium. Van Rijsselberghe, die in augustus op de Spelen zijn olympische titel verdedigt, sprong van de vierde naar de tweede plek in het eindklassement. Hij kwam in de finale, met tien deelnemers, als tweede binnen. Trainingsmakker Badloe finishte als vijfde en hield daarmee de derde plaats in de eindstand vast.

De wereldtitel ging naar de Pool Piotr Myszka, die vrijdag al zeker was van het WK-goud. De negende plek in de medalrace kon hij zich zaterdag ruimschoots permitteren.

De 27-jarige Van Rijsselberghe veroverde vorig jaar brons op het WK. In 2011 pakte hij de wereldtitel. Met het resultaat in Eilat was hij tevreden. „We zijn erg blij dat we alle twee op het podium staan. Het is een mooi einde van een heel interessante week met ups en downs. We hebben alle twee constant gevaren en dan kom je toch nog op het podium."

Badloe vond het een lastige slotdag. „Iedereen stond dicht bij elkaar qua punten. Het leek erop dat ik naast het podium ging eindigen, maar op het laatste halve-windse rak naar de finish ging ik nog onder twee man door, onder wie Nick Dempsey. Hierdoor eindig ik alsnog met brons. Dit is een super gaaf gevoel, ik heb een mooie week gehad.”

Bij de vrouwen eindigde de Nederlandse Lilian de Geus op de derde plaats. Vorig jaar won zij ook al brons op de WK.

De 24-jarige Nederlandse kwam zaterdag als vierde over de finish in de medalrace, waardoor ze weliswaar een plekje zakte op de ranglijst, maar alsnog een medaille won. Bij de Olympische Spelen, aankomende zomer in Rio de Janeiro, gaat De Geus ook voor een medaille.

De winst ging, net als bij de mannen, naar Polen. Bialecka Malgorzata won goud. (ANP)