Wetenschap

NASA laat supersonisch passagiersvliegtuig bouwen

NASA heeft vliegtuigfabrikant Lockheed Martin opdracht gegeven om een passagiersvliegtuig te ontwerpen dat zonder al te veel herrie de geluidsbarrière kan doorbreken.

Foto AFP

NASA heeft vliegtuigfabrikant Lockheed Martin 20 miljoen Amerikaanse dollar gegeven om een passagiersvliegtuig te ontwerpen dat zonder al te veel herrie de geluidsbarrière kan doorbreken. Dat schrijft de Financial Times.

Het project heeft als werktitel X-plane en richt zich vooral op het beperken van de zogenaamde supersonische schokgolf: een harde knal die te horen is wanneer een object de geluidsbarrière doorbreekt.

Deze sonic boom was een belangrijke reden voor de ondergang van de Concorde - het eerste passagiersvliegtuig dat door de geluidsbarrière ging - omdat het geluid zo hard was dat het vliegtuig niet boven de Verenigde Staten mocht vliegen. Nasa verwacht vanaf 2020 testvluchten met de X-plane te kunnen doen.

Amerikaanse rechter verbiedt deblokkeren iphone drugsdealer

Een rechter in New York heeft een verzoek van opsporingsdiensten afgewezen om Apple te dwingen een iPhone te deblokkeren. Dat schrijft de New York Times.

De telefoon is van een drugsdealer die afgelopen oktober werd opgepakt. De rechter noemde het verzoek van de Amerikaanse overheid aan Apple om de iPhone van de crimineel te ontgrendelen ‘onpraktisch en overdreven’.

De zaak staat los van het verzoek van de FBI aan Apple om de telefoon te deblokkeren van een van de daders van een terroristische aanslag in Californië in december vorig jaar, maar wordt gezien als steun in de rug voor het technologieconcern.

Een Amerikaanse rechter besloot vorige week dat Apple moet meewerken aan het verzoek van de FBI in de zaak in Californië. Apple weigert dat en krijgt daarbij steun van onder andere Twitter, Google en Yahoo. Apple-topman Tim Cook zei eerder dat hij bereid is om de zaak tot op het hoogste niveau uit te vechten.

Zelfrijdende auto veroorzaakt voor het eerst ongeluk

Een van Google’s zelfrijdende auto’s heeft voor het eerst een botsing veroorzaakt. Dat meldt Vox.

Volgens een officieel rapport van Google reed de Google-auto op de meest rechtse rijstrook in aanloop naar een kruispunt, maar het voertuig moest stoppen omdat er een zandzak op de weg stond. De auto probeerde vervolgens op de andere rijstrook in te voegen om daar omheen te kunnen rijden, maar raakt hierbij in botsing met een bus. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

De botsing vond plaats op 14 februari in de Amerikaanse plaats Mountain View, waar het hoofdkantoor van Google staat. Voor dit ongeval waren al wel eerder botsingen voorgekomen tussen de zelfrijdende auto’s van Google en andere voertuigen, maar dat was altijd de schuld van de andere weggebruikers.