MKB-voorzitter: ‘Ontslagwet legt grauwsluier over arbeidsmarkt’

Van Straalen: „Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We moeten weer met de vakbeweging om de tafel gaan zitten en de ongerechtigheden uit de wet halen.”
Van Straalen: „Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We moeten weer met de vakbeweging om de tafel gaan zitten en de ongerechtigheden uit de wet halen.” Foto David van Dam

De flex- en ontslagwet die sinds 1 juli vorig jaar geldt, heeft het tegenovergestelde effect van wat de bedoeling was: er komen nu méér flexibele contracten bij en vast werk wordt ‘vaster’. Dat zegt Michaël van Straalen, voorzitter van de werkgeversorganisatie MKB-Nederland, in een vraaggesprek in NRC.

Volgens hem is de Wet werk en zekerheid dus mislukt en moeten er dringend aanpassingen komen. De bedoeling was juist dat ontslag eenvoudiger en sneller zou worden en dat mensen met flexibele contracten eerder een vaste baan zouden krijgen. Werkgevers, vakbonden en het kabinet Rutte II hadden het zo samen afgesproken in het sociaal akkoord in 2013.

Het gevolg van de wet is volgens Van Straalen nu juist dat werkgevers met nóg meer moeite van hun personeel afkomen als ze dat nodig vinden en liever geen vaste contracten meer geven aan medewerkers. “Deze wet legt een grauwsluier over de arbeidsmarkt.”

Lang genoeg geduurd

Tot nu toe vonden de bedenkers van de wet dat het nog te vroeg is om over de gevolgen te oordelen. Van Straalen zegt nu dat het lang genoeg heeft geduurd:

“Na acht maanden kun je niet meer zeggen: het moet nog even wennen.”

Hij wil snel met de vakbonden en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) aan tafel gaan zitten om te bespreken hoe de wet kan worden verbeterd. Over Asscher zegt Van Straalen:

“Ik hoop dat hij nu souplesse laat zien en niet ijzerenheinig achter de wet blijft staan.”

Pas in 2020 zou de hele wet worden geëvalueerd.

Niet doormodderen

Van Straalen zegt ook dat de werkgevers wel van tevoren beseften dat er risico’s waren voor de arbeidsmarkt.

“Maar de wetgeving moest een kans krijgen. Nu zien we dat het niet werkt en zeg ik: laten we niet doormodderen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Voor werknemers is dit ook niet goed. Het leidt tot enorme spanningen in bedrijven en op de arbeidsmarkt. Weg met die grauwsluier.”

De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over de wet.