Meerdere aanslagen in Irak, zeker 48 doden

De meeste slachtoffers – zeker veertig – vielen toen een man zich opblies tijdens een begrafenis in Muqdadiya.

Straatverkopers rapen hun spullen op na de aanslag van zondag.
Straatverkopers rapen hun spullen op na de aanslag van zondag. Foto Ali Abdul Hassan / AP

Bij zelfmoordaanslagen in Irak zijn maandag zeker 48 mensen om het leven gekomen. De meeste slachtoffers vielen toen een man zich opblies tijdens een begrafenis in Muqdadiya, zo’n tachtig kilometer ten noordoosten van Bagdad. Enkele uren later bracht een man in de hoofdstad zijn auto tot ontploffing bij een controlepost van de politie.

Volgens de laatste cijfers kwamen in Muqdadiya zeker veertig mensen om, zo melden politiefunctionarissen aan persbureau Reuters. Onder hen waren verschillende bevelhebbers van een shi’itische rebellengroep. De aanslag – waarbij ook zestig gewonden vielen – is opgeëist door de streng-soennitisch terreurgroep Islamitische Staat, die grote delen van het noorden en westen van Irak in handen heeft.

De aanslag op de politiepost vond plaats in Abu Ghraib, een buitenwijk van Bagdad. Beide aanvallen volgen een dag na een dubbele zelfmoordaanslag op een markt in het oosten van de hoofdstad. Daarbij kwamen zondag zeker 73 mensen om het leven en raakten meer dan honderd mensen gewond.

De stad Muqdadiya, waar de eerste aanslag plaatsvond: