Kijken: Chris Rock was vlijmscherp tijdens de Oscars

De wereld verwachtte scherpe grappen en venijnige steken onder water over ‘racisme in Hollywood’ en die verwachtingen werden ingelost.

Presentator en komiek Chris Rock tijdens de Oscars.
Presentator en komiek Chris Rock tijdens de Oscars. Foto Mark Ralston / AFP

Het was een gelukkige samenloop van omstandigheden: de zwarte komiek Chris Rock was voor de controverse #OscarsSoWhite al gevraagd om de Oscars te presenteren. De 51-jarige komiek had in de aanloop naar het prijzencircus de tijd om zich goed voor te bereiden; de wereld verwachtte scherpe grappen en venijnige steken onder water over ‘racisme in Hollywood’ en die verwachtingen werden ingelost. The New York Times noemde het onderwerp “the white elephant in the room”; dat de controverse zou worden aangeroerd was onvermijdelijk. Dit is hoe Rock - in een spierwit smokingjasje - het onderwerp tackelde.

Vlak nadat de Oscarnominaties werden bekendgemaakt - en er geen zwarte naam op de lijst stond - werd hashtag #OscarsSoWhite trending. Acteur Will Smith, die niet was genomineerd voor zijn rol in Concussion, kondigde samen met zijn vrouw Jada een boycot aan. Dat was het begin van een stroom reacties, van zowel mensen uit de filmwereld als politici en artiesten. Zelfs president Obama reageerde.

Waarom nu protest en vroeger niet?

Waarom wordt er juist nu geprotesteerd, vroeg Rock zich af in zijn openingsspeech. Daarna gingen zijn ‘grappen’ vooral over het feit dat zwarte activisten in het verleden te druk waren met belangrijkere issues:

“I’m sure there were no black nominees in some of the years in the fifties or sixties. Say ’62 or ’63, and black people did not protest then. Why? Because we had real things to protest at the time. We were too busy being raped and lynched to care about who won best cinematographer. When your grandmother is swinging from a tree, it’s really hard to care about best documentary.”

Vanaf het moment dat Rock het podium opstapte, pakte hij met zijn karakteristieke confronterende humor racisme in Hollywood en Amerika aan. The New York Times publiceerde een transcript van de speech.

Rock opende de avond met “Welkom bij de Academy Awards, ook wel bekend als de White People’s Choice Awards”, een grap die in de aanloop naar deze editie veel is gemaakt op Twitter en andere sociale media. Daar haakte Rock op in: “Als ze presentatoren zouden nomineren, had ik hier nu niet gestaan. Dan hadden jullie het moeten doen met Neil Patrick Harris.” Een sneer naar de presentator van vorig jaar, wiens optreden toen werd bestempeld als tam en saai.

‘Het is ook niet eerlijk dat Will Smith 20 miljoen verdient met een film’

Hollywood is racistisch, maar niet per se op het niveau blank tegen zwart, zei Rock; Hollywood is volgens hem vals zoals vrouwenclubjes vals kunnen zijn.

“No, things aren’t fair in Hollywood. It wasn’t fair that Will Smith didn’t get a best actor nomination for “Concussion. But it’s also not fair that Will got paid 20 million for ‘Wild, Wild West’.”

Aan het einde van zijn openingspraatje benadrukte Rock op geestige wijze dat diversiteit misschien niet alleen in huidskleur zit. De eerste twee actrices die een Oscar uitreikten, kondigde de komiek zo aan:

“You want diversity? We got diversity. Please welcome Emily Blunt and somebody whiter, Charlize Theron.”

Terugkijken

Bekijk hier de openingstoespraak van Chris Rock:

https://www.youtube.com/watch?v=8q15bqRcPt8

Reacties

Persbureau AP schreef dat Rock in een ‘hachelijke positie’ stond, omdat hij zondagavond de stem moest zijn van iedereen in Hollywood die niet blank is. Die druk op zijn schouders was niet te zien, schreef AP. “His monologue was a slam-bam assault on complacent racism — while, in the best Rock style, putting things in droll perspective.”

Volgens Steve Gorman, journalist voor persbureau Reuters, heeft Rock met zijn optreden de Oscars getransformeerd van een oppervlakkige avond in het teken van glitterprijzen naar een drieënhalf uur durende liveshow vol satire over diversiteit en andere issues die de hashtags #OscarsSoWhite en #BlackLivesMatter teweeg brachten.

The New York Times schrijft dat de Oscars met Chris Rock een gelukkige combinatie troffen van presentator en onderwerp. “He came with his ax sharp.”

The Guardian noemt zijn uitspraak “Hollywood is sorority racist’ als een van de beste quotes van de avond.

Op Twitter was te lezen hoe verschillende sterren denken over het optreden van Rock:

Twitter avatar StephenKing Stephen King Chris Rock killed the opening monologue. Terrific.
Twitter avatar PatriciaHeaton Patricia Heaton This is probably the most interesting opening monologue the #Oscars has ever had. @chrisrock
Twitter avatar TheEllenShow Ellen DeGeneres That was really incredible @chrisrock #Oscars
Twitter avatar jamiechung1 Jamie Chung Well said @chrisrock, we need more diversity and equal opportunity. Let’s give a more realistic representation of society #Oscars2016