Jong girafje blijkt rover

Tsjechische gedragsonderzoekers hebben kleptomanie bij jonge girafjes blootgelegd. Ze zijn melkrovers – door te drinken bij een andere dan hun eigen moeder. Tientallen giraffen en hun kalfjes in dierentuinen leveren harde cijfers. Negen op de tien kalfjes drinken bij andere vrouwtjes. En dat dan ook meteen stevig, met naar schatting 40 procent van hun totale melkconsumptie.

De girafjes gaan slinks te werk. Net op het moment dat een ander kalfje bij de eigen moeder wil gaan drinken voegen ze zich bij het duo.

De onderzoekers opperen de mogelijkheid dat moeders toleranter zijn voor diefjes als hun eigen jong weleens bij andere moeders drinkt. Maar in dat geval zouden de kalveren niet zo steels te werk hoeven gaan. Nee, het lijkt er meer op dat giraffen soms gewoon niet zo opletten. Want één ding wordt over het hoofd gezien: daarboven in de lucht ruiken giraffen niet veel. Ze laten zich makkelijker in de luren leggen dan andere zoogdieren die met de neus vreemde jongen meteen betrappen.

    • Frans van der Helm