Honderden migranten bestormen Grieks-Macedonische grens

Duizenden migranten zijn gestrand omdat ze de grens niet over mogen. Voedsel en onderdak is er amper.

Een vrouw en haar kinderen aan de Griekse kant van de grens vluchten voor het Macedonische traangas.
Een vrouw en haar kinderen aan de Griekse kant van de grens vluchten voor het Macedonische traangas. Foto Giannis Papanikos / AP

Honderden migranten hebben maandag de Macedonisch-Griekse grens bestormd. De Macedonische politie vuurde traangas en stungranaten op ze af om ze uiteen te drijven, meldt persbureau AP. De migranten zitten vast in Griekenland nadat Macedonië had besloten nog maar een klein deel van de vluchtelingen door te laten.

Zo’n 6.500 migranten wachten in het grensgebied tot ze Griekenland kunnen verlaten. Volgens AP zitten sommigen er al meer dan een week; voedsel en onderdak is er amper. Ongeveer vijfhonderd mensen wisten maandag langs de Griekse politie te komen en door een grenspost voor treinen heen te breken. Daar gooiden ze stenen naar de Macedonische politie, en scandeerden ze “Open de grens!” Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen of arrestaties verricht.

Vrijdag besloten de landen rond de Griekse grens een doorreisplafond van 580 migranten per dag in te stellen. Het aantal mensen dat dagelijks aankomt in Griekenland ligt rond tweeduizend. Duizenden migranten zijn daardoor aan de grens gestrand.