In beeld

Honderden migranten bestormen grens Macedonië

Honderden vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grensovergang bij Idomeni hebben maandag het grenshek bestormd. Met een zelfgemaakte stormram en allerlei los gereedschap poogden ze een doorgang te forceren. Met de inzet van traangas wist de Macedonische politie de vluchtelingen terug te dringen.
De grensovergang bij het Griekse dorp Idomeni is een belangrijk knooppunt op de migratieroute. Het ligt op twee uur met de trein vanaf de havenstad Thessaloniki.
AP / Boris Grdanoski
Rond de 7.000 voornamelijk Syrische en Iraakse vluchtelingen hebben zich in kampen rond de grensovergang verzameld.
AFP / Louisa Gouliamaki
Een groep van vijfhonderd mensen drong langs de Griekse politie en probeerde op de spoorlijn door het hek te breken. Met een stormram werd op de doorgang voor de treinen gebeukt.
AFP / Louisa Gouliamaki
Macedonië laat dagelijks slechts tussen de drie- en vijfhonderd vluchtelingen toe.
Reuters / Alexandros Avramidis
Vrijdag besloten de landen rond de Griekse grens een doorreisplafond van 580 migranten per dag in te stellen. Het aantal mensen dat dagelijks aankomt in Griekenland ligt rond tweeduizend. Duizenden migranten zijn daardoor aan de grens gestrand.
AFP / Louisa Gouliamaki
De politiekorpsen van Slovenië, Oostenrijk, Macedonië, Servië en Kroatië hebben onderling afgesproken niet meer dan 580 migranten per dag door te laten.
AFP / Louisa Gouliamaki
In de nacht van zondag op maandag werden 305 migranten binnengelaten. Sinds vier uur in de ochtend is de grens gesloten.
AFP / Louisa Gouliamaki
Er ontstond een massale toeloop na geruchten dat de Macedonische autoriteiten de grens zouden openen.
AFP / Louisa Gouliamaki
De migranten gooiden stenen naar de Macedonische politie, en scandeerden “Open de grens!”
AFP / Louisa Gouliamaki
Een man helpt een jongen die is ingestort na het inademen van traangas.
AFP / Louisa Gouliamaki
Er zijn voor zover bekend geen ernstig gewonden gevallen of arrestaties verricht.
Reuters / Alexandros Avramidis
Dagelijks komen er zo’n tweeduizend vluchtelingen aan in Griekenland. “We worden geconfronteerd met een humanitaire crisis die anderen hebben veroorzaakt”, aldus de de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas.
Reuters / Alexandros Avramidis
Uiteindelijk ruimden de migranten het veld vanwege het traangas. Ze slaagden er niet in een doorgang in het door Macedonië opgetrokken hek te forceren.
AP / Petros Giannakouris
Ook in het centrum van Athene speelden zich in de nacht naar maandag chaotische taferelen af, met name op het centrale Viktoriaplein, waar honderden migranten de nacht in de open lucht doorbrachten.
AFP / Louisa Gouliamaki