Economie

Het imperium van The Donald

Dit is Donald Trump in getallen.

Foto Reuters

Hij is de baas van hotels, wolkenkrabbers, een dekbeddenlijn, golfresorts, vastgoed, vliegtuigen, helikopters en wil de grootste baas van allemaal worden nu hij zich verkiesbaar heeft gesteld als president van de VS: Donald Trump. Speciaal voor Super Tuesday, een cruciale dag waarop Republikeinen in veertien staten hun stem uitbrengen (de Democraten in twaalf), een blik op het imperium-Trump. In elf getallen.

4,5 miljard

Volgens berekeningen van Forbes bedraagt het vermogen van Donald Trump zo’n 4,5 miljard dollar. The Economist gaat uit van iets minder, 4,3 miljard, en volgens Bloomberg ligt het zelfs onder de 3 miljard.

10 miljard

Berekeningen waar Trump zelf het absoluut niet mee eens is. Volgens hem is zijn vermogen meer dan dubbel zo veel als Forbes hem toeschrijft, rond de 10 miljard dollar. Het Amerikaanse zakenblad en Trump liggen al sinds de eerste publicatie van de Forbes 400-lijst (de vierhonderd rijkste Amerikanen) in 1982 over zijn vermogen in de clinch. De korte samenvatting: volgens Trump bedraagt zijn vermogen bijna altijd méér.

121

Trumps huidige positie op de ranglijst van rijkste Amerikanen. Ooit stond hij op nummer 26, zijn hoogste notering.

4

Donald Trump vroeg voor het eerst faillissement aan in 1991, daarna zou hij dat nog drie keer doen; in respectievelijk 1992, 2004 en 2009. Alle vier de bedrijven waren actief in de gok- dan wel hotelsector in Atlantic City. Trump zelf beweert overigens dat hij nooit failliet is gegaan, iets dat volgens Forbes ten dele klopt: bovenstaande faillissementen waren zakelijk, niet persoonlijk.

30 dollar

Prijs van een merchandise-pet met daarop “Make America Great Again”. Trump heeft de slogan laten registreren als handelsmerk, onduidelijk is hoeveel hij daarvoor precies heeft betaald. Overigens is de slogan niet echt van Trump maar van Ronald Reagan, die de slogan al in de jaren tachtig gebruikte.

655,96 euro per nacht

Dat betaal je voor het moeder-dochter arrangement in de Ocean-View kamer van de Trump International Golf Club in het Ierse Doonbeg. Volgens The Atlantic verdiende Trump in anderhalf jaar 200 miljoen dollar aan zijn zestien golfresorts.

26,89 dollar

Dat bedrag ben je kwijt om net zo (lekker) te ruiken als Trump. Zijn luchtje ‘Success’ is een van de vele prullaria die met een stamp of approval van The Donald te krijgen zijn. Tot de mogelijkheden behoren ook kussens, dekbedovertrekken en Trump Natural Water. Forbes schat de waarde van al deze licensing op 23 miljoen dollar.

1,5 miljoen dollar

Het bedrag dat hij (vóór de presidentsrace) per speech verdiende, flink meer dan oud-voorzitter van de FED, Ben Bernanke, Hillary & Bill Clinton en oud-president George W. Bush.

1

Trump bezit één Boeing 757. En een Cessna 750 Citation X.

33 procent

Het percentage Republikeinse kiezers dat volgens het politieke blog RealClearPolitics aangeeft op Trump te zullen stemmen. Het getal is gebaseerd op een gemiddelde van zes verschillende landelijke peilingen.

82

Het aantal kiesmannen dat Trump tot nu toe achter zich heeft verzameld. Ted Cruz en Marco Rubio hebben er allebei minder dan twintig. Om de nominatie binnen te halen heeft een kandidaat er 1.237 nodig. Er worden er vandaag, verspreid over veertien staten, meer dan 600 verdeeld.