Heen en weer, heen en weer

Foto Ilya Naymushin/Reuters

Dit is de helling van skivereniging de Sneeuwvlok in Zjeleznogorsk, diep in Siberië. Voor het twintigste jaar op rij skieden sporters zondag naar beneden met een fakkel in de hand. Met een lange sluitertijd van je camera krijg je vanzelf een strepenmelange op de foto. Volgens de organisatoren moet de fakkelsliert symboliseren dat sport en een gezonde levensstijl goed zijn voor de mens. Minder gezond is de belangrijkste activiteit binnen de stadsgrenzen: de productie van plutonium voor Russische kernwapens. Zjeleznogorsk, met ruim tachtigduizend inwoners, is een zogeheten gesloten stad. Op weg naar de stad stuit je op een controlepost, waar je alleen met speciale toestemming voorbijkomt. Wie volgend jaar zelf een kijkje wil nemen bij de fakkeltocht, zou daarom nog weleens van een koude kermis kunnen thuiskomen.