Politie begint ontruiming migrantenkamp ‘de jungle’ in Calais

Vorige week gaf een rechter toestemming gaf om het zuidelijke deel van het migrantenkamp aan de Kanaal-kust schoon te vegen.

Franse politieagenten in Calais bij de start van de ontruiming van een deel van 'de jungle'.
Franse politieagenten in Calais bij de start van de ontruiming van een deel van 'de jungle'. Foto Philippe Huguen / AFP

De Franse politie is vanmorgen begonnen met de gedeeltelijke ontruiming van de ‘jungle’ van Calais. Nadat een rechter vorige week toestemming gaf om het zuidelijke deel van het migrantenkamp aan de Kanaal-kust schoon te vegen, gingen vanmorgen de eerste paar hutjes tegen de vlakte.

Vanaf vrijdagochtend hebben medewerkers van de prefectuur van het departement Pas-de-Calais geprobeerd migranten ervan te overtuigen de hutten te verlaten en een plek in een opvangcentrum in Calais of elders in het land te accepteren, maar veel mensen willen hun droom om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan niet opgeven.

Waterkanonnen en bulldozers

Volgens hulpverleners en journalisten ter plaatse trokken vanmorgen 55 politiebusjes het kamp in om de leegstaande hutten in het deel van het kamp dat het dichtst bij de bebouwde kom van Calais ligt te verwijderen. Waterkanonnen en bulldozers zouden klaarstaan.

Vorige week dinsdag verstreek een ultimatum van de prefectuur, maar hulporganisaties wisten de ontruiming met een kort geding te vertragen. Zij menen dat er niet voldoende alternatieve opvang beschikbaar is omdat de lokale autoriteiten het aantal migranten verkeerd inschat.

Volgens de gemeente Calais verblijven 3.700 migranten in het kamp, volgens de hulporganisatie tegen de 5.500.

Maar donderdagmiddag oordeelde de rechter in Lille dat er voldoende geschikte opvang is. Zij zei wel dat ontmoetingsplekken, zoals kerken, moskeeën en scholen, gespaard moeten blijven. De vele restaurants en winkeltjes die vluchtelingen hebben neergezet zullen verplaatst moeten worden.