Opinie

Experiment

Illustratie Olivia Ettema
Illustratie Olivia Ettema

Cees en Dorinde hebben een appartement gekocht waar veel aan moet gebeuren. Er moet onder andere een nieuwe keuken in, op een andere plek dan waar hij zat. Ze zijn allebei handig en willen het zoveel mogelijk zelf gaan doen. Maar het begint Dorinde op te vallen dat Cees bij het bespreken van de keukenplannen iedere keer begint over een vriend van hem bij wie het met de leidingen mis is gegaan. Weet je, oppert Dorinde, er is werk genoeg. We zouden ook bijvoorbeeld de keuken kunnen uitbesteden. Eerst stribbelt Cees tegen, maar na een tijdje zegt hij: oké, als jij dat met alle geweld wilt. Via via vinden ze iemand en omdat Cees een klus heeft voor een belangrijke klant van kantoor, neemt Dorinde in haar eentje alles met de aannemer door.

Cees moet eigenlijk naar zijn klant op de dag dat ze met de keuken gaan beginnen. Hij zit ermee. Hij heeft de theorie dat de werkmannen er de kantjes vanaf zullen lopen als er alleen een vrouw in huis aanwezig is. Een man dwingt respect af, denkt hij, een vrouw heeft in hun ogen nergens verstand van.

Dorinde zegt dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Als ze al denken dat vrouwen niks kunnen, dan zullen ze zich voor een vrouw alleen juist méér uitsloven. Ze zullen eerder geneigd zijn wat extra dingetjes mee te pakken, dingen die ze strikt genomen niet hoeven te doen.

Cees geeft toe dat dat ook een mening is, zij het een veel te optimistische.

Ze besluiten hun theorieën te testen door de werkmannen eerst een dag alleen in Dorindes aanwezigheid te laten werken, en de tweede dag met Cees er ook bij.

Het punt is dat alleen Dorinde de vergelijking kan maken, en dat Cees vermoedt dat Dorinde het belangrijker vindt om haar gelijk te halen dan om een echte test te doen, en dat Dorinde dat gevoel alleen maar weg kan nemen door hem wat het experiment betreft gelijk te geven.

Door Franca Treur Illustratie Olivia Ettema