FC Twente wint van FC Groningen (2-0), maar ziet de concurrentie onderin ook winnen

Sinds eind januari neemt FC Twente rap afstand van de gevreesde degradatiezone. Zaterdag won het voor de vijfde keer op rij, dit keer werd FC Groningen verslagen (2-0).

Niet alles hoeft meer van sterspeler Hakim Ziyech te komen bij FC Twente. Vleugelspeler Jerson Cabral is de laatste weken belangrijk met rushes en doelpunten, zaterdag maakte hij de 2-0 tegen Groningen. Ajax-huurling Zakaria El Azzouzi maakte de 1-0, zijn tweede sinds hij in de winterstop overkwam.

Ook opmerkelijk: de ploeg met de op twee na meest gepasseerde verdediging hield tegen FC Groningen voor de derde keer op rij de nul.

De meeste ploegen in deze vorm zouden voorzichtig omhoog kijken naar deelname aan de play-offs. Maar dat zit er voor Twente voorlopig niet in. De komende drie jaar is de club uitgesloten van Europees voetbal, een straf die de KNVB uitdeelde wegens financieel wanbeleid, dus sowieso geen play-offs.

En Twente moet blijven vrezen voor de onderste regionen. Op De Graafschap na wonnen deze speelronde alle clubs onder Twente hun wedstrijd. Vrijdag won Excelsior van NEC (2-0), zaterdag versloeg Cambuur PEC Zwolle (1-0), won Willem II bij Vitesse (0-1) en zondag haalde Roda JC uit bij Heracles (0-5).

Bovendien hangt FC Twente nog nieuw puntenaftrek boven het hoofd. Op dit moment worden oude spelertransfers van FC Twente onderzocht. Als nieuw financieel wanbeleid wordt gevonden kan Twente weer punten in mindering krijgen. Ondanks de vorm blijft het dus spannend in Enschede. (NRC)