Erasmus MC opent botox-opleiding

Het academisch ziekenhuis biedt ook behandelingen aan, maar zegt zich puur op onderwijs te richten.

Foto: Bas Czerwinski / ANP

Het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum heeft een opleiding- en kenniscentrum geopend dat zich toelegt op cosmetische behandelingen, zoals het inspuiten van botox en het toepassen van laserbehandelingen. Dat meldt het ziekenhuis maandag.

De opleiding wordt aangeboden binnen de dermatologische afdeling van het academisch ziekenhuis en is daarmee de eerste in zijn soort. In de huidige opleiding tot dermatoloog is de cosmetische behandeling volgens het ziekenhuis geen duidelijk onderdeel.

Interview met plastisch chirurg Ali Pirayesh : Borstvergrotingen of brandwonden: hij doet ‘t

Er is volgens het ziekenhuis ook nog weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar cosmetische geneeskunde. Naast de opleidingen loopt er al drie jaar een spreekuur voor patiënten waarbij de behandeling is misgegaan. Hiermee wil het Erasmus MC de kennis vergroten over de gevolgen van cosmetische behandelingen en onderzoek doen naar gebruikte technieken. Zowel dermatologen in opleiding als werkzame huidartsen met een eigen praktijk kunnen les krijgen in cosmetische behandelingen. Zij volgen gedurende een half jaar een specialisatie.

Ook zullen zij cosmetische behandelingen, onder toeziend oog van artsen. Volgens afdelingshoofd dermatologie Tamar Nijsten, die het kenniscentrum inhoudelijk vormgaf, heeft de opleiding echter geen winstoogmerk.

“We zullen bescheiden zijn in de prijs van die behandelingen, omdat we ons nadrukkelijk willen richten op onderwijs en onderzoek. We zijn niet winstgedreven, in tegenstelling tot privéklinieken.”

Volgens Nijsten is het van belang dat er een goede opleiding tot cosmetisch arts wordt aangeboden en neemt het Erasmus MC nu zijn verantwoordelijkheid.

“Landelijk is er geen gecertificeerde en erkende opleiding omdat artsen en privéklinieken met hun eigen agenda’s dit in de weg staan. Er wordt veel geld verdiend in deze branche. Intern worden wel opleidingen aangeboden, maar het zijn gesloten rangen. Wij willen daar verandering in brengen. Het is nog steeds geen erkende opleiding, maar wordt wel op academisch niveau gegeven.”

Een cosmetische arts is iets anders dan een plastische chirurg. Waar de laatste een opleiding moet volgen van twaalf jaar, bestaat er tot op heden geen erkende opleiding tot cosmetisch arts; basisartsen kunnen na een cursus cosmetische behandelingen uitvoeren. Dat kunnen operaties aan huid en neus zijn, ooglidcorrecties of borstoperaties van niet-medische aard.

De opleiding in het Erasmus MC staat onder toezicht van cosmetisch dermatoloog Peter Velthuis. In 2014 sprak Velthuis met DWDD-hoofdredacteur Dieuwke Wynia in een dubbelinterview met NRC.

Lees hier het dubbelinterview: ‘Jullie maken alles en iedereen hetzelfde’