Eerste zittende senator schaart zich achter Trump

Jeff Sessions uit Alabama laat weten Trump te steunen, vooral vanwege de strenge immigratiepolitiek van Trump.

Jeff Sessions tijdens zijn toespraak in Alabama.
Jeff Sessions tijdens zijn toespraak in Alabama. Foto Marvin Gentry / Reuters

Een aantal Republikeinse politici had al steun uitgesproken voor Donald Trump als presidentskandidaat, maar een zittende senator nog niet. Daar is zondagavond verandering in gekomen. Jeff Sessions, senator voor de staat Alabama, liet in een toespraak weten Trump te endorsen, meldt Drudge Report.

Sessions doet dat met name vanwege de strenge immigratiepolitiek die Trump nastreeft: “Dit jaar kan weleens de laatste kans zijn om de stem van het volk gehoord te laten worden. Jullie vragen er al dertig jaar om en politici hebben al dertig jaar beloofd illegale immigratie aan te pakken.” De senator heeft ook gezegd dat Trump niet perfect is, maar “niemand is perfect”. Dinsdag zijn tijdens Super Tuesday onder andere voorverkiezingen in Alabama, de staat van Sessions.

Volgens de Amerikaanse website Vox is het niet raar dat juist Sessions nu zijn steun uitspreekt voor Trump. Sessions staat bekend om zijn strikte standpunten op het gebied van zowel legale als illegale immigratie en Sessions heeft Trump tijdens zijn campagne geadviseerd.

Ku Klux Klan

Een opvallende overeenkomst tussen Trump en Sessions: beide kwamen in problemen omdat ze de racistische Ku Klux Klan niet categorisch afwezen. Trump dit weekend, nadat voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke zijn steun voor hem uitsprak en hij zich in een interview weigerde van hem te distantiëren.

Sessions werd in 1986 voorgedragen door president Reagan als federale rechter, maar kreeg die functie niet. Een getuige verklaarde tijdens een hoorzitting van een senaatscommissie dat Sessions als openbaar aanklager in 1981 tijdens een moordonderzoek gezegd had dat hij vond dat de Ku Klux Klan wel oké was, totdat hij erachter kwam dat sommige van hen ‘wietrokers’ waren.

Endorsers

Andere belangrijke Republikeinen die Trump nu steunen zijn gouverneur Chris Christie - inmiddels zelf uit de race als presidentskandidaat - en Sarah Palin, kandidaat voor het vicepresidentschap in 2008.

Bekijk hier een volledige lijst van de mensen die Trump steunen.