Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Bij PostNL verdwijnen tot en met 2017 tussen de 2.700 en 3.500 banen.

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag. 

PostNL schrapt tot 2017 ongeveer 3.000 banen

Bij PostNL verdwijnen tot en met 2017 ongeveer 3.000 banen. Dat meldt De Volkskrant.

Het bedrijf presenteerde afgelopen maandag positieve cijfers. De operationele winst steeg met 21 procent tot 147 miljoen euro, terwijl de omzet van het afgelopen kwartaal uitkwam op ruim 1 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2014.

De nettowinst daalde met 15 miljoen euro tot 101 miljoen. Desalniettemin zet PostNL de ingezette bedrijfsvoering gericht op bezuinigingen door. Het bedrijf hoopt behalve met het afschaffen van tussen de 2.700 en 3.500 banen ook geld te besparen door onder andere het aantal postkantoren en brievenbussen terug te brengen.

Ook winkeliers voelen de bezuinigingen bij PostNL. Zij krijgen tussen de 25 en 40 procent minder voor het afgeven of opsturen van de pakjes van klanten. Ze zijn boos over wat zij ‘chantagevoorstel’ noemen. ‘Wij kunnen slikken of stikken’, zo zegt getroffen winkelier tegen De Volkskrant.

Rijke havenfamilie koopt huizen voor vluchtelingen

Een Rotterdamse stichting is van plan om in de havenstad 200 huizen te kopen voor Syrische vluchtelingen. Dat schrijft RTLZ.

Stichting De Verre Bergen is een initiatief van de rijke havenfamilie Van der Vorm. Voor het plan is 20 miljoen euro beschikbaar. Het idee is dat de gezinnen die in de huizen zullen gaan wonen huur gaan betalen, waarmee een taal- en integratieprogramma voor hen wordt gefinancierd.

De stichting zoekt vooral naar woningen middenin in wijken, om integratie te bevorderen. Het initiatief is alleen bedoeld voor Syrische vluchtelingen. De eerste gezinnen worden in juni verwacht. Rotterdam moet in de eerste helft van dit jaar 906 zogeheten statushouders huisvesten.

‘Bijna 600.000 Nederlanders langdurig arm’

Wie eenmaal arm is, blijft dat vaak zijn of haar hele leven. Dat is volgens De Telegraaf een van de treurige conclusies uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Bijna 600.000 Nederlanders leven al drie jaar of langer in armoede. Dat is bijna twee keer zoveel als bij eerdere onderzoeken geteld werd. Volgens het SCP ligt de armoedegrens in Nederland voor een alleenstaande bij een besteedbaar inkomen van iets meer dan 1000 euro per maand. De grens ligt hoger voor grotere huishoudens.

Voor veel van de mensen die er in slagen om uit de armoede te komen is dit slechts tijdelijk: na vijf jaar is ruim 40 procent weer terug bij af. Volgens het SCP is langdurige armoede in Nederland een veel groter probleem dan tot nu toe gedacht werd.