Opinie

De Thuiskok: Simpele seizoenssalades

Wat mij opvalt is dat kookboeken over salades – en over elke andere groente – vaak geschreven zijn met activistische motieven. De auteurs zijn óf wereldverbeteraars óf zeer regelmatig anti-vlees, en meestal allebei. Nu is het goed dat mensen zich inzetten voor een betere, duurzamere wereld, maar er kleeft daardoor ook vaak een bijsmaakje aan hun boeken: de gedachte dat je voor groente ander (lekkerder) eten moet laten liggen. Zo niet bij Simpele Seizoenssalades van meneer Wilkinson. Matt – zijn voornaam – is een Engelsman die naar Australië emigreerde. Hij heeft een restaurant in Melbourne en wil met zijn boek simpelweg laten zien dat salades hartstikke lekker zijn. Eenzelfde uitgangspunt waarmee hij al eerder een boek over groente publiceerde. Een salade is meer dan sla, aldus Wilkinson. „Sla en salade, we hebben twee woorden tot onze beschikking; doe daar je voordeel mee”, schrijft de Engelsman in zijn voorwoord. Letterlijk alles kan volgens hem door een salade gemengd worden: pijlstaartinktvis, gin&tonickip en zwartebonenvinaigrette zijn slechts enkele voorbeelden van de ingrediënten die je normaal gesproken niet, maar in dit boek wel tegenkomt. Voor elk seizoen heeft Wilkinson dertien salades verzonnen, uitgebreid met dressings, voetnoten en andere tips. En het blijft niet enkel bij wat ingrediënten door elkaar husselen. Zo wordt er vis gepekeld, worden er gepocheerde eieren gefrituurd en is er garnalenvinaigrette. Er zijn recepten voor thuiskoks van elke niveau. Niet alleen is er grote variatie in ingrediënten en bereidingswijzen, ook de soorten salade verschillen. Of u nu zin heeft in salade als bijgerecht, lunch of avondvullende maaltijd, ook hier weet Wilkinson elk segment op zijn wenken te bedienen.

Ik ben culinair opgevoed met het belang van sauzen. „Als de saus maar goed is, maar het eigenlijk niet uit wat je maakt”, parafraseer ik mijn moeder even. Hetzelfde geldt voor dressings bij salades; iets wat Wilkinson lijkt te beamen. Niet alleen is er een kopje ‘onmisbare dressings’, ook zijn er zogenaamde dressingstambomen. Die geven tips voor wat je met de restpartijen dressings kunt doen waarmee je vaak blijft zitten na een salademaaltijd. Toch nog een klein activistisch tintje: doe vooral in en met je salade wat je wilt, maar gooi alsjeblieft niets weg.