De 8 beste podcasts van de week

Mediaredacteur Peter Zantingh hoorde te veel goede afleveringen om er één te kunnen kiezen.

pvdw_logo_groot
Wat ik normaal elke maandag op deze plek doe, is één podcastaflevering van de week ervoor uitlichten. Maar dit was, wat mij betreft, een uitzonderlijk goede week vol verhalen die ik zou willen aanraden. Dus hier zijn ze allemaal, zodat je zelf kunt kiezen: de acht afleveringen die alle acht in deze rubriek zouden hebben kunnen staan.
 1. Reveal - Glare of the spotlight (54 min)

  De Oscar voor beste film ging vannacht naar Spotlight, over hoe de onderzoeksjournalistiek van The Boston Globe grootschalig kindermisbruik bij de katholieke kerk onthulde. Podcast Reveal, van het Amerikaanse Centrum voor Onderzoeksjournalistiek, zocht beschuldigde priesters op die naar Zuid-Amerika zijn overgeplaatst. Wat doen ze nu? Een must listen voor iedereen die net als ik onder indruk was van de film.

  Hier of hier te luisteren.

 2. Radio Doc - De oppas en ik (37 min)

  Radiomaker Nikki Dekker had als vijfjarige een oppas die haar eens zijn erectie liet zien - en meer vreemde dingen deed en voorstelde. Nu, twintig jaar later, gaat ze naar hem op zoek omdat ze wil praten over wat er toen gebeurd is. Ook haar ouders komen aan het woord, net als een traumapsycholoog, de initiatiefnemer achter de #zeghet-hashtag en een man die eens valselijk beschuldigd werd van seksueel misbruik. Dekker denkt hardop na over de buitengewoon gevoelige persoonlijke kwestie en wat ze er nu nog mee moet, en dat levert een prachtige, genuanceerde docu op.

 3. WTF with Marc Maron - Sacha Baron Cohen (110 min)

  Sacha Baron Cohen praat vaak honderduit, maar dat is als hij verstopt zit achter zijn typetjes. Ali G, Borat, Bruno. In de garage van Marc Maron is hij anderhalf uur lang zichzelf. Over hoe ver hij ging voor zijn films en wat hij ermee wil bereiken. Je kunt zijn werk plat vinden, maar hier hoor je hem over het waarom van comedy en satire - en dat is meer dan alleen mensen laten lachen. De met gebral en advertenties volgepakte intro van Maron (de eerste 10 minuten) kun je overslaan.

  Hier of hier te luisteren.

 4. The Sporkful - Is Michael Pollan Misunderstood? (21 min)

  Over gluten en genetisch gemodificeerd voedsel wil Michael Pollan het niet meer hebben. Daar wordt hij constant al naar gevraagd. De man van kookbestsellers en de nieuwe Netflix-docuserie Cooked praat in The Sporkful (‘It’s not for foodies, it’s for eaters’) wel enthousiast en vermakelijk over allerlei andere zaken rond koken en eten. Minder hoogdravend dan in die docuserie, gelukkig. “I have a food rule: don’t eat any cerial that changes the color of the milk.”

 5. This American Life - Anatomy of Doubt (61 min)

  Het is alsof Ira Glass zich heeft gerealiseerd dat andere podcasts de zijne, waar het toch allemaal mee begon, af en toe voorbijstreven. Even een tandje erbij, Podfather. De laatste paar afleveringen, vaak in samenwerking met andere media als ProPublica en The New York Times, zijn daarom buitengewoon goed. Vooral deze, die een uur lang één verhaal behandelt: een vrouw wordt verkracht in haar eigen huis, maar de politie gelooft haar niet. Jaren later wordt een ander politieteam op een soortgelijke zaak gezet.

  Hier of hier te luisteren.

 6. This American Life - That’s One Way to Do It (59 min)

  Ook de aflevering van vorige week was goed, en dan vooral act 1. Over een 18-jarige zwarte, homoseksuele jongen die campagne voert voor Donald Trump omdat hij ervan overtuigd is dat die zal opkomen voor homorechten.

  Hier of hier te luisteren.

 7. Modern Love - In Darkness And In Light (20 min)

  Modern Love trok met de eerste zes afleveringen 1,4 miljoen downloads, werd afgelopen week bekend. Dat is geen Serial (100 miljoen) of Invisibilia (zo’n 5 miljoen per aflevering), maar het zijn wel geweldig goede cijfers. In deze laatste aflevering leest actrice Patina Miller een essay over een vrouw die blind wordt.

  Hier of hier te luisteren.

 8. Home of the Brave - One Year Review Meeting (7 min)

  Home of the Brave haalt de miljoen downloads bij lange na niet. Scott Carrier geeft een korte update en schat dat zijn eenmansproject, nu 1 jaar oud, ongeveer 60.000 abonnees heeft. Advertenties accepteert hij niet, want hij wil de vrijheid om te doen wat hij wil zonder verantwoording af te hoeven leggen. Alles financiert hij daarom met donaties van luisteraars. In de afgelopen twaalf maanden kreeg hij ruim 61.000 dollar opgestuurd. “Which is amazing to me, and my friends are shocked.” De show maken kostte hem 74.000 dollar. Hij hoopt op meer donaties. Ik hoop het ook, want Carrier is een unieke stem met unieke ideeën.

  Hier of hier te luisteren.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: kies een goede podcast-app. De standaard-app die op iPhones wordt meegeleverd, is niet de beste. Stitcher en Pocket Casts, bijvoorbeeld, zijn beter en completer - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren. Hier een tabel ter vergelijking:

Hier alle voorgaande stukjes van deze rubriek. Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.