Nigeria schrapt loon van 24.000 ambtenaren – ze bestaan niet

De Nigeriaanse overheid heeft bijna 24.000 ambtenaren van haar loonlijst geschrapt en bespaart daarmee maandelijks 12 miljoen dollar. Die ambtenaren bestaan namelijk niet, blijkt sinds de invoering van een nieuw betalingssysteem waarbij iedere ambtenaar zich moet identificeren met een banknummer.

De opschoning van de ambtenarengegevens is net begonnen en het werkelijke aantal spookambtenaren ligt vermoedelijk hoger. Behalve veel ambtenaren die slechts in naam bestaan, staan op de loonlijst van de overheid gepensioneerde ambtenaren die zowel pensioen als salaris ontvangen.

Ongeveer de helft van de regeringsuitgaven gaat naar de salarissen van overheidspersoneel. Met de forste daling van de internationale olieprijs is Nigeria in financiële problemen geraakt en mede daarom wil de vorig jaar gekozen president Buhari bezuinigen.

Bij het schandaal rond ambtenarensalarissen zijn zowel banken als hoge ambtenaren betrokken. Hoe groot de rol van ambtenaren bij corruptie is, werd onlangs duidelijk toen de door Buhari bij het parlement ingediende begroting „zoekraakte”. Het financiële beleidsdocument kwam na enkele dagen weer boven water maar toen stonden er extra budgetvoorstellen in, kennelijk met de bedoeling binnen de ministeries geld achterover te drukken. Zo stond er een voorstel in om voor het bureau van de vicepresident boeken te kopen – meer boeken dan enige universiteit in het land ontvangt. Een rechtszaak tegen voormalig veiligheidsadviseur Sambo Dasuki geeft een inkijkje in het leger en het ministerie van Defensie. Onder Dasuki zou 2 miljard dollar zijn verdwenen die was bestemd voor de bestrijding van terreurgroep Boko Haram.

Het schandaal rond de ambtenaren toont opnieuw dat corruptie in Nigeria de regel is, niet de uitzondering. Bijna iedere dag worden Nigerianen wakker met onthullingen over corruptie in grote overheidorganisaties. Volgens Buhari is de afgelopen tien jaar 150 miljard dollar door corruptie verdwenen.

    • Koert Lindijer