Clinton wint sterk, Republikeinse campagne verhardt

Terwijl Hillary Clinton met gemak won in South Carolina ontaardde de Republikeinse campagne in jij-bakken.

Hillary Clinton won zaterdag de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat South Carolina met overmacht van haar tegenstrever Bernie Sanders. Ze kreeg bijna 75 procent van de stemmen, tegen 26 procent voor Sanders. Vooral onder Afro-Amerikanen scoorde Clinton goed.

De Republikeinen stemden dit weekend niet. Maar hun koploper in de peilingen Donald Trump beheerste het hele weekend de campagne. Zo zorgde hij zondag voor rumoer door in een val te trappen die de satirische website Gawker voor hem had uitgezet: hij tweette een door Gawker geposte uitspraak van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini door: „Het is beter één dag als een leeuw te leven dan 100 jaar als een schaap.” Trump zat er niet mee, bleek toen hem er in een interview met NBC naar gevraagd werd. „Het is een interessant citaat” , zei hij onder meer. „Wat maakt het uitof het een citaat van Mussolini is of van iemand anders? Het trok de aandacht, toch?”

Trump nam zondag in een gesprek met CNN evenmin afstand van de steunbetuiging die David Duke, leider van de Ku Klux Klan hem vrijdag gaf. Trump zei dat hij niet genoeg van Duke en de Ku Klux Klan afwist om over de steunbetuiging een oordeel te hebben.

Op vrijdag zei hij in een persconferentie nog wel kort dat hij de steun van Duke afwees. En dan was er nog de uitspraak van Trump op vrijdag, dat hij als hij president zou zijn, de persvrijheid aan banden zou leggen. Trump gaat in de peilingen aan kop in de meeste van de staten waar morgen gestemd wordt. Ted Cruz maakt een kans in zijn thuisstaat Texas en in Arkansas.

De akkefietjes met Trump volgden op een aantal dagen waarin de drie voornaamste kandidaten van de Republikeinse partij elkaar alleen nog op de man aanvielen. Cruz verweet Trump banden met de maffia, Rubio noemde hem een „clownsact”. Omgekeerd lanceerde Trump een hele serie aanvallen op „kleine Rubio”.