Buffett verbreekt record

De Amerikaanse superbelegger Buffett boekt op zijn 85ste meer winst dan ooit.

Buffett, het ‘Orakel van Omaha’
Buffett, het ‘Orakel van Omaha’ Foto Bloomberg.

Zelfs op zijn oude dag breekt superbelegger en multimiljardair Warren Buffett nog records. Zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft 2015 afgesloten met een recordwinst van ruim 24 miljard dollar (22 miljard euro). Dat is eenvijfde meer dan in het jaar ervoor, zo liet Buffett zaterdag in een brief aan zijn aandeelhouders weten. In het vierde kwartaal van 2015 maakte het in Nebraska gevestigde Berkshire een winst van 5,5 miljard dollar, bijna eenderde meer dan in hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor.

De 85-jarige Amerikaan is al meer dan vijftig jaar de baas van Berkshire Hathaway. Fans noemen hem het ‘Orakel van Omaha’ – de thuishaven van Berkshire – vanwege de extreem hoge rendementen die Buffett behaalt. Een gave waar zijn beleggers profijt van hebben, maar Buffett zelf ook. Hij is de op twee na rijkste man ter wereld volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes, met een geschat vermogen van 73 miljard dollar. Alleen Microsoft-oprichter Bill Gates en de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim zijn nog rijker.

Berkshire Hathaway investeert voor de lange termijn in verschillende grote bedrijven, zoals financiële instellingen, retail- en industriebedrijven. In totaal werken bij al die bedrijven ruim 360.000 mensen. Berkshire koopt hele bedrijven, maar investeert ook in aandelen. Zo is Berkshire eigenaar van BNSF, een groot spoorwegbedrijf in de Verenigde Staten, en heeft het een stevig aandelenbelang in Coca-Cola en Heinz.

Vorig jaar nog kocht Berkshire een netwerk van autodealers en een producent van vliegtuigonderdelen, Precision Castparts. De laatste transactie is de grootse deal die Buffett met zijn Berkshire ooit deed, met een waarde van 37 miljard dollar. Deze laatste acquisitie is nog niet eens meegeteld in de resultaten over 2015.

En Buffett is nog niet klaar. Deze maand verwacht Berkshire de overname van batterijenmaker Duracell van levensmiddelengigant Procter & Gamble af te ronden. Buffett verwacht dat de resultaten in 2016 door deze twee grote transacties „substantieel” zullen groeien ten opzichte van 2015, liet hij aan zijn aandeelhouders weten. (ANP/Bloomberg)