Barcelona evenaart Beenhakkers Real: 34 wedstrijden ongeslagen

Na een moeizame 2-1 overwinning van Barcelona zondagavond op Sevilla moet Leo Beenhakker vrezen dat hij uit de recordboeken verdwijnt. De Nederlandse trainer bleef met Real Madrid in het seizoen 1988-89 liefst 34 officiële duels ongeslagen. Barça evenaarde die prestatie met de winst op Sevilla.

Beenhakkers Real kwam destijds in alle competities samen tot 25 overwinningen en negen gelijke spelen. Het record van Barcelona is nog indrukwekkender met 28 keer winst en zes keer een gelijkspel. Donderdag kan de ploeg de score van Real overtreffen als het niet verliest van Rayo Vallecano. Tevens ziet de ploeg dan een ander record naderen. Real Sociedad bleef in 1980 liefst 38 competitieduels op rij ongeslagen.

Sevilla-aanvaller Vitolo opende zondag verrassend de score in Camp Nou. Barcelona was sterker maar kwam moeilijk tot kansen, zonder architect Andrés Iniesta en aantal andere basisspelers die rust kregen. Maar dan is er altijd nog de individuele klasse van Lionel Messi. Uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied, iets links van het midden, draaide hij de bal met de binnenkant van de linkervoet gevoelvol en snoeihard in de uiterste rechterbovenhoek: 1-1. Kort na rust legde de Argentijn slim terug op Luis Suárez, die direct doortikte naar Gerard Piqué. De verdediger hoefde alleen de bal nog maar aan te raken om te scoren. Barça-coach Luis Enrique liet in de slotfase Iniesta en Dani Alves invallen om de winst over de streep te trekken.

Met de drie punten tegen Sevilla blijft Barcelona koploper met acht punten voorsprong op nummer twee Atlético Madrid, dat zaterdag de uitwedstrijd bij stadgenoot Real met 1-0 won. In de 53ste minuut besliste de Franse spits Antoine Griezmann de beladen derby en bracht zo zijn landgenoot Zinedine Zidane zijn eerste nederlaag als trainer toe. Op kracht en inzet troefde Atlético de vedetten van Real af. „We hebben dit duel weer laten zien waar we voor staan”, sprak Atlético-coach Diego Simeone. „We blijven keihard werken om een nog hoger niveau te halen.” De rol van Real in de strijd om de Spaanse titel lijkt uitgespeeld. De achterstand op Barça bedraagt nu al twaalf punten.