Rabobank klaagt Citi aan voor Mexicaanse fraude

Rabobank beschuldigt de Amerikaanse bank Citigroup samen met een groep investeerders en schuldeisers van een failliet Mexicaans oliebedrijf van fraude. Zij stellen dat Citigroup betrokken was bij malversaties die leidden tot de ondergang van het Mexicaanse oliebedrijf, Oceanografia. Rabobank en de groep investeerders en schuldeisers claimen hierdoor 1,1 miljard dollar (1 miljard euro) te hebben verloren. Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg op basis van justitiële documenten. Citi hield Oceanografia jarenlang overeind met miljoenenleningen, die weer werden terugbetaald door het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex. Twee jaar geleden bleek dat die kredieten werden gebaseerd op vervalste documenten. De klagers stellen nu dat Citi daarvan op de hoogte was en meewerkte aan de fraude. Citi zou pas afstand van Oceanografia hebben genomen toen duidelijk werd dat Pemex de fraude had ontdekt. (ANP)