Argentinië sluit akkoord over terugbetalen ‘aasgierfondsen’

Als het Argentijnse Congres instemt komt daarmee een eind aan vijftien jaar juridische strijd.

Een vrouw wandelt langs een muur in Buenos Aires. "Aasgieren", staat daar met grote letters op geverfd - een verwijzing naar de hedgefondsen die geld wilden van het Zuid-Amerikaanse land.
Een vrouw wandelt langs een muur in Buenos Aires. "Aasgieren", staat daar met grote letters op geverfd - een verwijzing naar de hedgefondsen die geld wilden van het Zuid-Amerikaanse land. Foto Victor R. Caivano / AP

De Argentijnse regering heeft een principeakkoord gesloten met twee Amerikaanse hedgefondsen waarbij het land een grote schuld heeft uitstaan. Dat kondigde de Amerikaanse onderhandelaar Daniel Pollack maandag aan, na drie maanden van verhitte onderhandelingen in New York. Als het Argentijnse Congres instemt komt daarmee een eind aan vijftien jaar juridische strijd, en kan Argentinië broodnodig geld ophalen op de internationale kapitaalmarkten.

Het akkoord met de hedgefondsen onder leiding van Paul Singer van NML Capital betreft een schikking van 4,65 miljard dollar (4,3 miljard euro). De deal is een grote overwinning voor Mauricio Macri, die in november nipt het Argentijnse presidentschap won.

Macri beloofde radicale hervormingen ten opzichte van het links-populistische beleid van Néstor en Cristina Kirchner, die het land twaalf jaar bestuurden. Een deal met de ‘aasgierfondsen’, zoals Kirchner ze steevast noemde, is een duidelijke breuklijn met Macri’s voorgangers en een belangrijke stap in het herstellen van de economie die vrijwel stagneerde onder Cristina Kirchner.

Slechts 30 procent terugbetalen

Argentinië heeft schulden sinds het in 2001 gedwongen bankroet ging en die crisis daarna te boven kwam. Met 93 procent van de schuldeisers kwam Argentinië in 2005 overeen slechts 30 procent van het totaal af te lossen. Twee Amerikaanse hedgefondsen gingen niet akkoord, stapten naar de rechter en wonnen.

De Amerikaanse rechter besliste dat Argentinië de fondsen volledig moest terugbetalen en dat deze hedgefondsen voorrang hadden op de terugbetaling van de andere schuldeisers. Het leidde in de zomer van 2014 tot een technisch faillissement, omdat Argentinië weigerde te betalen.

Instemming Congres niet vanzelfsprekend

Hoewel de problematiek rond de ‘aasgierfondsen’ een levendig thema van gesprek is in Argentinië en het land snakt naar economische verlichting, is instemming door het Argentijnse Congres nog geen vanzelfsprekendheid. Macri heeft een minderheid in zowel het parlement als in de senaat en een voorwaarde voor de deal is dat er een paar wetten worden gewijzigd.

Als Macri zijn opponenten net zo enthousiast krijgt als de Amerikaanse onderhandelaar Pollack moet het in orde komen. Die noemde de beleidswijziging onder de nieuwe regering van Macri ‘niets minder dan heroïsch’.