‘Acht Nederlandse jihadstrijders geëxecuteerd in Syrië door IS’

Ook zouden 75 Nederlandse jihadisten zijn opgepakt, meldt een burgerjournalistenplatform.

Archieffoto van IS-strijders in de Syrische provincie Raqqa.
Archieffoto van IS-strijders in de Syrische provincie Raqqa. Foto AP

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft acht Nederlandse jihadstrijders geëxecuteerd. Ook zijn vermoedelijk alle Nederlandse jihadisten IS-bolwerk Raqqa opgepakt. Dat meldt burgerjournalistenplatform Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) maandag.

Twitter avatar Raqqa_SL الرقة تذبح بصمت #Raqqa #ISIS Executed 8 Dutch fighters on Friday, 26 of Feb After fights with Iraqi leaders in #Raqqa and they arrested more Dutch fighters

De Nederlanders zouden vrijdag zijn gefusilleerd “na gevechten met Iraakse leiders”, aldus de organisatie. Zij werden ter dood gebracht in de stad Madan, gelegen in de door IS deels bezette provincie Raqqa.

Ook zouden circa alle 75 Nederlandse terreurstrijders door IS zijn opgepakt. De arrestatiegolf zou zijn voortgevloeid uit een dispuut tussen Nederlandse en Iraakse IS-leden, nadat één Nederlander een maand geleden het door IS uitgeroepen “kalifaat” wilde ontvluchten. Voor de aanhoudingen zou er een vuurgevecht zijn geweest tussen Iraakse en Nederlandse jihadisten.

De Nederlandse jihadisten zouden zich volgens IS schuldig hebben gemaakt aan “corrupt gedrag”. Behalve RBSS zijn er nauwelijks journalisten actief in het door IS uitgeroepen “kalifaat”. De informatie is dan ook niet te controleren. NRC-correspondent Midden-Oosten Gert van Langendonck sprak met RBSS en vertaalde het Arabischtalige artikel van de organisatie (Tekst gaat verder onder document):

De volledige tekst over de executie en arrestatie van Nederlandse IS-strijdersNederlandse is-strijders Geëx…

De locatie waar de Nederlandse IS-strijders verbleven:

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei de berichten te hebben gelezen, maar liet bij monde van een woordvoerder weten dat die nog niet bevestigd kunnen worden. “Wel past de situatie in het beeld dat de AIVD eerder in een rapport schetste van IS als totalitair bewind dat zijn eigen leden niet ontziet”, aldus de zegsvrouw.

Ontsnappingspogingen

Volgens Van Langendonck zijn berichten dat vooral buitenlandse strijders uit IS-gebied willen ontsnappen niet nieuw:

“Eerder was uit een andere bron al vernomen dat een Belgische IS-strijder vorige vrijdag in het openbaar is geëxecuteerd omdat hij had gepoogd om IS-gebied te verlaten. Volgens het Koerdische persagentschap ARANews vond die executie plaats in de stad Deir es-Zor.”

Eerder deden ook al berichten over grootschalige executies de ronde. Van Langendonck:

“De Financial Times berichtte reeds eind 2014 dat IS een honderdtal buitenlandse strijders had geëxecuteerd die wilden vluchten. Nu IS steeds meer onder druk staat door de Russische, Amerikaanse, Franse en Britse bombardementen, lijkt het logisch dat meer strijders willen vluchten, en dat interne spanningen op de spits worden gedreven.”