Aangescherpt reisadvies voor Kenia om terreurdreiging

De veiligheidsdiensten in het land zijn in een verhoogde staat van paraatheid vanwege het gevaar voor terroristische aanslagen op luchthavens.

Demonstranten protesteren in Mandera tegen de regering, die volgens hen te weinig doet om Kenia veilig te maken.
Demonstranten protesteren in Mandera tegen de regering, die volgens hen te weinig doet om Kenia veilig te maken. Foto Ben Curtis / AP

Nederlanders die in Kenia wonen of verblijven moeten de komende tijd extra alert zijn. De veiligheidsdiensten in het land zijn in een verhoogde staat van paraatheid vanwege het gevaar voor terroristische aanslagen op luchthavens en binnenlandse vluchten. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een aangescherpt reisadvies.

Voor sommige delen van Kenia, met name in het oosten, geldt al langere tijd een negatief reisadvies. Het ministerie waarschuwt Nederlanders nu ook om op te passen op nationale en internationale luchthavens. Volgens persbureau ANP staan er ongeveer 900 Nederlanders in Kenia geregistreerd, maar kan het zijn dat er meer mensen in het land verblijven.

In Kenia vinden sinds 2013 regelmatig aanslagen plaats. Zo kwamen er drie jaar geleden bijna zeventig mensen om bij een aanval op een winkelcentrum. Vorig jaar vielen er zeker 150 doden toen terreurstrijders een universiteit in het oosten van Kenia gijzelden. In beide gevallen waren de aanslagen het werk van het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Shabaab.

Vorig jaar schreven we over een korte documentaire over de beschermingsmuur die Kenia wil opwerpen om terroristen buiten te houden. Bekijk die hier.