1,8 miljoen minder banen in Chinese staal- en kolenindustrie

China zou in 2016 de status markteconomie krijgen, mits het land iets doet aan de structurele overcapaciteit.

De Verboden Stad in Beijing. Vanuit dit paleis - een stad binnen de hoofdstad - bestuurden Chinese keizers hun rijk. Nu is het toegankelijk voor publiek.
De Verboden Stad in Beijing. Vanuit dit paleis - een stad binnen de hoofdstad - bestuurden Chinese keizers hun rijk. Nu is het toegankelijk voor publiek. Foto Koen van Weel / ANP

De Chinese overheid verwacht 1,8 miljoen werknemers in de kolen- en staalindustrie te moeten ontslaan om de industriële overcapaciteit terug te kunnen dringen. Dat maakte minister Yin Weimin van het Ministerie van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid maandag bekend, zo meldt persbureau Reuters.

De Europese Kamer van Koophandel (EUCham) zei vorige week al dat het wil dat China de overcapaciteit in de Chinese industrie aanpakt, omdat er anders een handelsconflict dreigt te ontstaan. Volgens EUCham pakt de economische politiek van Beijing averechts uit: in een onderzoek dat zij vorige week publiceerden, staat dat het probleem van overproductie sinds 2009 alleen maar is verergerd. Correspondent in China Oscar Garschagen schreef vorige week in NRC:

“China produceerde in de afgelopen twee jaar meer cement dan de Verenigde Staten in de hele vorige eeuw, en meer staal dan de VS, Japan, India en Rusland bij elkaar. Alle pogingen van China om de overcapaciteit in de zware industrie te saneren hebben tot nu toe geen resultaat opgeleverd.”

Status van markteconomie is mis te lopen

Volgens EUCham kan China de status van markteconomie mislopen als Beijing niet ingrijpt. Toen China zich vijftien jaar geleden bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aansloot, is afgesproken dat het land eind 2016 de status markteconomie kan krijgen. Maar vooralsnog voldoet het land niet aan de criteria die de Europese Unie daarvoor stelt. Op dit moment wordt China betiteld als een staatseconomie.

Al jaren kondigen de autoriteiten in Beijing plannen aan om de zware industrie (staal, cement, aluminium, machinebouw, chemie, auto-onderdelen) te reorganiseren. Vooral regionale overheden blokkeren saneringsplannen, fusies, overnames en sluiting van bedrijven met duizenden werknemers.

Als China de status van markteconomie heeft, wordt het voor andere landen lastiger om drempels op te werpen tegen dumping van Chinese producten. Om daar iets tegen te doen, moet onomstotelijk worden bewezen dat producten onder de kostprijs worden aangeboden. Nu is de bewijslast minder zwaar.