Economie

Treinwagons ingezet voor opslag olieoverschot

iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Er is zo’n overschot aan ruwe olie in de Verenigde Staten dat handelaren het nu opslaan in lege treinwagons. Duizenden wagons die waren besteld om olie te transporteren staan nu stil, omdat het vanwege de extreem lage olieprijzen niet rendabel is het te vervoeren, schrijft The Wall Street Journal.

De nieuwe manier van opslaan in treinstellen leidt ook tot een nieuwe manier van zakendoen. Handelaren wachten met het leveren van de olie tot de prijs weer wat omhoog gaat.

De traditionele olietanks zitten overvol, omdat de Amerikaanse olievoorraden sinds de jaren dertig niet meer zo groot zijn geweest. Maar het is de vraag of opslag in treinstellen een langetermijnoplossing is. Die wordt namelijk begrensd door de kosten van het gebruik van leeg spoor en vooral door veiligheidsvoorschriften.|

Zo moeten met gevaarlijke materialen gevulde wagons ver weg blijven van het dagelijkse treinverkeer en is de opslag ook aan strikte normen gebonden.

Toch met het grote overschot aan olie ergens heen, dus zullen de ook overvloedige treinwagons voorlopig nog wel worden ingezet, zegt Khory Ramage van Ironhorse Permian Basin die een treinterminal beheert:

“Crude-storage costs have been accelerating, just due to the demand for it and less room. You’ll probably start seeing this kick up more and more.”

JP Morgan ontslaat twee handelaren die interne regels overtraden

JP Morgan heeft twee handelaren ontslagen, omdat ze de nalevingsprocedures zouden hebben omzeild, meldt The Financial Times. Het gaat om het hoofd van de afdeling US Treasury Trading en een junior handelaar. Ze zijn volgens de FT tegen de regels in voorbij gegaan aan een interne commissie, nadat er onenigheid was ontstaan over de waarde van een ingewikkeld soort obligatie, die bekend staat als ‘strip’.

Beiden hebben de bank begin januari verlaten, maar hun vertrek is niet openbaar gemaakt. Toezichthouder Finra onderzoekt nu het vertrek van de handelaren, zegt een woordvoerder:

“As with other terminations like theirs, Finra is in the process of reviewing the reason for the termination.”

JP Morgan en de handelaren zelf willen niet reageren op het ontslag.

Disney doet ook aan ‘surge pricing’

Er waren al geruchten over en die bleken het afgelopen weekend te kloppen. De Amerikaanse Disney-parken variëren hun prijzen afhankelijk van de drukte, meldt Quartz. Door dat zogeheten ‘surge pricing’ betalen klanten op drukke dagen meer voor de toegang, terwijl ze langer in de rij staan

Tickets kostten tot nu tot 99 dollar, maar de prijzen worden vanaf nu vastgesteld op basis van het verwachtte aantal bezoekers. Op rustige dagen gaat een ticket 95 dollar kosten, op gewone dagen 105 dollar en op drukke dagen 119 dollar. Volgens Quartz zijn zeventig procent van alle dagen druk of gewoon.

Tickets kostten tot nu tot 99 dollar, maar de prijzen worden vanaf nu vastgesteld op basis van het verwachtte aantal bezoekers. Op rustige dagen gaat een ticket 95 dollar kosten, op gewone dagen 105 dollar en op drukke dagen 119 dollar. Volgens Quartz zijn zeventig procent van alle dagen druk of gewoon.

Disney zegt dat de prijsmaatregelen zijn genomen om de drukte te kunnen reguleren. De laatste drie maanden is het bezoek aan de pretparken met tien procent toegenomen. Op vraag gebaseerde prijzen zijn al gebruikelijk bij hotels en vliegtuigmaatschappij en tot onvrede van veel klanten ook bij de taxi-app Uber.