Eerste winst Feyenoord sinds 6 december - Ajax verslaat AZ

Eerder op de zondag zette Roda JC Heracles Almelo met beide benen op de grond. Daar werd het 0-5.

Tonny Vilhena (M) van Feyenoord viert de 1-1 terwijl Rico Strieder (L) en Robbin Ruiter (2e l) van FC Utrecht balen. Foto Kay in 't Veen / ANP

Feyenoord heeft eindelijk weer eens een wedstrijd in de competitie gewonnen. Na een reeks van negen duels zonder overwinning klopte de ploeg in stadion Galgenwaard FC Utrecht met 2-1. Ajax versloeg AZ met 4-1.

Eerder deze zondag bezorgde Roda JC een nederlaag aan Heracles Almelo. De Graafschap is na de wedstrijd tegen sc Heerenveen weer terug op de laatste plaats in de eredivisie.

Ajax - AZ

Ajax heeft zondag de titelstrijd in de eredivisie spannend gehouden. De nummer twee van de ranglijst versloeg voor eigen publiek AZ (4-1) en bracht de achterstand op koploper PSV weer terug tot een punt.

Arek Milik opende op zijn 22e verjaardag de score. Vervolgens trof Davy Klaassen twee keer doel. Ajax speelde vanaf de 54e minuut met tien man na een tweede gele kaart voor Anwar El Ghazi. AZ kwam echter niet verder meer dan een treffer van clubtopscorer Vincent Janssen. Milik bepaalde in de slotfase de eindstand op 4-1.

FC Utrecht - Feyenoord

Feyenoord keek al snel tegen een achterstand aan na een treffer van Sébastien Haller. Tonny Vilhena en Dirk Kuijt bogen die achterstand nog in de eerste helft om in een 2-1 voorsprong.

Het betekende de eerste winst van de Rotterdammers sinds 6 december. Toen wonnen ze van Heracles Almelo, dat eerder zondag een nederlaag leed op Roda JC.

Heracles Almelo - Roda JC

Het was de tweede thuisnederlaag voor Heracles Almelo op rij en opnieuw ging dat gepaard met forse cijfers. Nadat AZ twee weken geleden met 6-3 van Heracles won, was nu Roda JC met duidelijke cijfers (0-5) de baas over de ploeg die zich dit seizoen subtopper waant in de eredivisie.

Georgi Zjoekov en Mike van Duinen hadden de Limburgers voor rust op een 2-0-voorsprong gezet. Na de pauze waren Rydell Poepon (twee keer) en invaller Maecky Ngombo trefzeker voor de nummer veertien van de eredivisie, die het verschil met nummer zestien Excelsior op zes punten hield.

De Graafschap - sc Heerenveen

De Graafschap is terug op de laatste plaats in de eredivisie na het verlies zondag op eigen veld tegen sc Heerenveen (0-1). De ploeg van trainer Jan Vreman slaagde er niet in om het overwicht en grote aantal kansen voor rust om te zetten in doelpunten.

De Friezen wisten in de tweede helft het doel van de tegenstander wel te vinden. Morten Thorsby scoorde zijn eerste eredivisiedoelpunt nadat de verdediging van de thuisploeg een schot van Henk Veerman niet goed weg kreeg. De Graafschap is op de ranglijst voorbijgestreefd door SC Cambuur dat zaterdagavond PEC Zwolle versloeg.

(ANP)