Onduidelijkheid over schending bestand Syrië na luchtaanvallen

Zes plaatsen werden aangevallen, maar onbekend is wie het doelwit was. IS-doelen vallen niet onder het staakt-het-vuren.

Syrische jongetjes voetballen in een kapotgeschoten wijk van Homs.
Syrische jongetjes voetballen in een kapotgeschoten wijk van Homs. Foto AP / Hassan Ammar

Zeker zes plaatsen in de provincie Aleppo zijn zondag aangevallen door gevechtsvliegtuigen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten volgens persbureau Reuters. Sommige Syrische strijders claimen dat het Russische vliegtuigen waren, maar het Observatorium kan dat niet bevestigen. Rusland wilde niet reageren, schrijft Reuters.

Het is nog onduidelijk of dat een schending inhoudt van het staakt-het-vuren dat zaterdag van kracht werd. Terreurgroepen Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra vallen niet onder het bestand en mogen dus bestookt worden. Sommige van de getroffen plaatsen staan onder controle van een van beide groepen, van andere plaatsen is bekend dat het Vrije Syrische Leger er opereert of geopereerd heeft. Wel heeft Rusland zaterdag gezegd een dag lang helemaal geen vluchten uit te voeren om te voorkomen dat plaatsen die onder het bestand vallen per ongeluk geraakt zouden worden.

Ondertussen zegt Rusland te vermoeden dat de Syrische grensplaats Tel Abyad zondag vanuit Turkije is beschoten met artillerievuur. Rusland heeft daarover opheldering gevraagd aan de Verenigde Staten. Tel Abyad zou zaterdag volgens Koerdische milities zijn aangevallen door IS. In totaal zouden er volgens Rusland de afgelopen 24 uur al negen schendingen van het staakt-het-vuren zijn geweest.

Rusland en de VS bereikten afgelopen maandag een akkoord over het opschorten van gevechtshandelingen vanaf zaterdag. Het staakt-het-vuren moet twee weken duren. Oppositiegroeperingen kregen tot vrijdagochtend de tijd zich bij het bestand aan te sluiten. 97 groeperingen hebben dat ook daadwerkelijk gedaan. Het is het eerste grote bestand in vijf jaar tijd.

Ondanks het bestand waren er zaterdag toch relatief kleine incidenten. In de provincie Hama ging een autobom af in een door de regering gecontroleerd gedeelte en in Aleppo waren er kleine gevechten.