Mollenjacht: foto’s, nieuwsgierige toeristen en de wenkbrauw van Art

NRC-redacteuren Frank Huiskamp en Peter Zantingh bespreken de laatste aflevering van Wie is de Mol.

Het zestiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, NRC-redacteuren en vaste kijkers, bespreken net als vorige jaren elke week na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat - en dat gesprek plaatsen we de volgende dag hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scrol dan niet verder naar onder.

De negende aflevering van Wie is de Mol? 2016 trok 1.967.000 kijkers. Dat is in lijn met de rest van het seizoen; vorige week waren het er 1.993.000.

Peter: Frank! Hoe is het met je?

Frank: Peter! Het gaat naar omstandigheden wel goed. Waarvan de grieperigheid en bijbehorende verkoudheid één omstandigheid is.

Peter: En dan kreeg je ook nog een enigszins matte ‘laatste’ aflevering voorgeschoteld.

Frank: Nou, dat was omstandigheid numero dos. De derde toch een zeker besef dat het nu weer bijna allemaal ten einde is en ik moet verzinnen wat ik normaal ook alweer op de zaterdag deed.

Peter: Dit is doorgaans het moment om een beetje melancholisch te worden, ja.

Frank: Ja, maar ik wil het best wel even hebben over hoe mat deze finale was. De opdrachten waren zoals je ze zou doen als je nog met vijf plus deelnemers was, hadden niet echt dat epische karakter van eerdere finaleopdrachten: de trein in het seizoen van Kees (onder), of dat prachtige lopen in de zee, met die flessen, in het seizoen van Susan.

En ook de plek waar het definitieve verlossende antwoord komt, was al zo gewoontjes. Vorig jaar die ruïne, die pier, dat treinstation, de arena. Dit was… een strandje.

Peter: Ook esthetisch hebben we mooiere slotopdrachten gezien, inderdaad. En ik moest ook aan die arena denken. Iedereen een eigen ingang, een grootste entree. Het was nu allemaal wat minder. Misschien was het geld op, aangezien drie aparte hotelkamers ook al te veel gevraagd was.

Frank: Hahaha, ja. Toch maar even kort de opdrachten van vandaag bespreken?

Peter:

art-wenkbrauw2

Frank: Arts wenkbrauw verdient een eigen museum trouwens. Kunst is het bijna, elke keer als hij zich iets afvraagt, of twijfelt.

Peter: Ongeëvenaard. Maar, kom maar op. De straatbeeldopdracht.

Frank: Ja, in essentie best leuk bedacht, al is ‘namaken’ van dingen natuurlijk typisch Wie is de Mol. En ook best lastig. Ik dacht: jezus, een uurtje voor vijf plekken door het hele stadje heen. En dan al die elementen erop krijgen, het waren best gedetailleerde composities. Ware het niet dat Art zo soepel nakeek als mijn lerares Frans toen ik mijn been gebroken had in klas 1. Ik had een 10. Met vijf of meer fout.

Peter: Maar tijdens dat proefwerk hield je waarschijnlijk geen vis verkeerd om. Want dat was dan weer onvergeeflijk.

Frank: Hahaha, nee precies. Dat vond ik ook opmerkelijk. Die vis kon écht niet, en dat zag ik pas na drie keer kijken (was verreweg de best nagemaakte compositie), maar die kapper, waar een van de twee mannen helemaal verkeerd stond, dat was: “nou, ik vind dat jullie het goed hebben gedaan hoor, zo ingewikkeld. Hier: geld.”

Peter: Wel gaaf dat ze die Mandela-lookalike van de vistent er gewoon nog een keer bij haalden.

mandela

Frank: Die man was multi-inzetbaar. Ben benieuwd of Art het had goedgekeurd als hij met een baseballpetje bij dat graf was gaan zitten. Morbide trouwens.

Peter: We moeten het ook nog even over de kruizen hebben, El Franco. Je zei het al eerder tegen me, buiten deze chat om: dat er veel kruizen in dit seizoen zitten als mogelijke verwijzing naar Klaas van Kruistum. Nu dus weer. En wie ging er, voor de lol, even bij zitten?

kruistim

Frank: Mol van Kruistum, ja. Nou, die kruizen liggen er nu we hier op zijn gaan letten met z’n allen (‘het internet’) echt héél dik bovenop hoor. Wat te denken van hoe Art de vijf foto’s van die fotomaakopdracht heeft hangen op zijn bord? In de vorm van een kruis. Nergens voor nodig. Net als met die vier-op-een-rijopdracht, ook toen alle speelstukken in een kruis. Na Susan Visser en Margiet van der Linden nu dus Klaas van Kruistum, van wie met de naam dus hints te brouwen zijn. Ik ga volgend jaar letten op de persoon met wiens of wier achter- of voornaam je leuke beeldhints kunt maken.

opdr2_02

Peter: En El Molino, of hoe dat restaurant heette waar ze zulke hoogstaande kip serveerden. Ook een logo met een kruis erachter.

Frank: En de contouren van Klaas trouwens. De contouren van de persfoto die ook wordt gebruikt om hem te vinden achter op het Molgeld. Waar Art nu toch voor de sier - dat hadden zelfs kandidaten toch al door? - over zei dat het veelgebruikte ‘achter je rug’ erop sloeg.

klaaskruis

Peter: Ja! Dat was vreemd. Iedereen en z’n grootmoeder wist inmiddels allang van dat portret op de achterkant van het geld.

Frank: Cecile en Tim hadden het daar toch ook al over? In de bus toen? En zelfs afleveringen eerder toen ze er aan tafel over spraken.

Peter: Precies.

Frank: “Ze hadden de Mol kunnen zien op het geld”, zegt Art dan belerend. Ja, dat wisten ze wel, maar zie dat potdomme maar eens bij elkaar te puzzelen op een zeldzaam solomomentje.

Peter: Alhoewel, Annemieke… die het geld in d’r eentje op haar hotelkamer had. En blijkbaar ook niet meer wilde dat de anderen het nog binnen handbereik hadden.

Frank: Vooruit, dat is waar. Maar zou zij dit hebben weten bij elkaar te puzzelen? Neh joh. Dat was online ook niet gebeurd, ware het niet dat mensen al Klaas’ foto gingen gebruiken na de fameuze ‘kloosterhint’.

Peter: Maar: werd er nog gemold deze aflevering? Ik denk dat ze allebei al een tijdje op Klaas zitten en hem redelijk kunnen neutraliseren. Heb ook weinig kunnen ontdekken. Behalve misschien dat Klaas in die ‘video sans toeristen’ wellicht bewust bij de 500-briefjes uit de buurt bleef.

Frank: Klaas had volgens mij opgegeven nog echt te Mollen. Hij was een beetje aan het klieren/treuzelen bij die tweede opdracht, met zijn docu-beelden. “Kijk, wat een prachtige bloem.” “Kijk dit water!” Maar dit groepje ongeregeld had ook niet bij het zwembad in de buurt moeten komen hoor. Die hadden al moeite met twee toeristen in de gang van het resort. Wat mijn vriend trouwens opviel: waarom lieten ze Klaas niet gewoon naar beneden kijken? Dat deed-ie op het allerlaatst nog wel, maar waarom niet al veel eerder?

Peter: Zoals ie op het eind deed.

Frank: Dan ben je af van het per ongeluk spotten van verbrande zwembad-Duitsers op afstand.

Peter: Of die Belgen die het sterke vermoeden hadden dat er ‘beroemdheden’ waren. Annemieke: ‘Ja, wij zijn heel beroemd. En jullie straks ook, als je niet oppast. Wieberen.’

Screenshot AVROTROS

’t Is hier fantasties! Screenshot AVROTROS

Frank: Haha, daar moesten we hier op de bank hardop om lachen. Trouwens, even over de afleveringstitel: fotofinish. Paar opties, waarvan dit wellicht de beste verklaring is: het verwijst naar het sprintje dat Klaas trok naar Art op het strand, met de camera nog op zijn buik.

Peter: Ligt voor de hand.

Frank: Of het verwijst toch naar het feit dat de foto van Klaas inmiddels bij elkaar te puzzelen is, bij de finish. Óf dat Annemieke en Tim - zo zullen we dan zien - beiden evenveel vragen fout hadden tijdens de test en de tijd de winnaar bepaalt. Als een soort fotofinish. Op orde van waarschijnlijkheid.

Peter: Die laatste vind ik een interessante theorie. Ook omdat we voorgaande jaren wel íets kregen. Wie de winnaar was, of wat iedereen in elk geval niet was (winnaar, verliezer en Mol). Meer dan Arts magnifieke wenkbrauw was ons dit keer niet gegeven.

Frank: Nee, dat was bijna klassiek. Hij had al een tijdje niet ‘dat ziet u volgende week’ gedaan. Maar goed: wil je nu inmiddels nog kort even terugkijken op Klaas als Mol? Durf je dat aan? Ik ga ook akkoord met een algemenere evaluatie van het seizoen hoor. Ook al hebben we de ontknoping natuurlijk nog te gaan.

Peter: De kwaliteit van Klaas als Mol hangt sterk af van wat we volgende week te zien krijgen. Ik hoop echt dat we dan zien dat hij er doodleuk achter staat terwijl al die oud-mollen-schimmen zeggen: het spel verandert achter je rug. Maar afgaande op wat we nu gezien hebben, was hij een timide Mol, eentje die liever een tafel een centimeter verplaatste dan, om het andere uiterste te noemen, een cameraman meenam en een hele opdracht lang op een terrasje ging zitten niksen.

Frank: Ik keek net nog even de Molacties van Margriet terug van vorig seizoen: daar zagen we ook achteraf pas dat ze echt best veel had uitgespookt. En daar hoop ik nu ook wel op. Maar precies wat je zegt: Klaas oogde niet helemaal ontspannen soms, wat ik ook best snap, het is nogal wat. Maar hij stak nooit zijn hand op om in een voorkeurspositie te komen bijvoorbeeld. Iets wat Margriet constant deed.

Peter: True.

Frank: Andere stijl, dat zeker. Iets afwachtender, iets subtieler denk ik. Maar dat hij best wat gemold heeft, kan ik best nagaan. Ik hoop dat hij bij die bootjesopdracht met die taino’s, die tekens die ze uit het water moesten vissen, geld in de kist heeft laten liggen bijvoorbeeld. Zoiets.

Peter: Wie was je favoriete kandidaat dit seizoen?

Frank: Ik toonde me groot fan van Ellie, zoals iedereen wel weet. Maar ben toch ook wel een beetje verliefd geworden op Cécile hoor. Die doet nog steeds haar eigen recap elke week, en die is best vermakelijk.

Peter: Ik was weg van Taeke. Kan me heel goed voorstellen dat hij en Tim het zo goed konden vinden met elkaar. Volgens mij heb je twee seconden nadat je hem ontmoet hebt, al het idee dat het een goede vriend van je is. Was de zinsnede niet onherstelbaar beschadigd door Rita Verdonk, dan had ik gezegd: lekker rechtdoorzee.

Frank: Haha, Taeke was ook bijzonder sympathiek ja. Sowieso was dit een groep die heel erg leuk met elkaar omging. Wat misschien ergens ook weer een manco is, zoals Martine Sandifort in Moltalk zei na de uitzending. Je wilt wat meer frictie.

Peter: Wat de herboren Belgische editie wel heeft, begreep ik. Heb ik zelf nog niet gezien.

Frank: De Vlaamse editie heeft het zeker. Dat zijn ook wat sadistischer opdrachten. En het helpt dat het onbekende Vlamingen zijn, én het helpt dat die allemaal echt voor het geld gaan. BN’ers hebben dat geld toch net iets minder als doel, dat weet ik zeker.

Peter: Dat denk ik ook.

Frank: Dat betekent echter niet dat het een cadeautje is dat beide naast elkaar bestaan. Dubbel zoveel plezier. En bij de Vlaamse Mol heb ik nog weinig idee van de Mol.

Peter: Slotvoorspelling, misschien. Wat krijgen we volgende week nog te zien? Probeer zo specifiek mogelijk te zijn, Frank.

Frank: Nou ja, de veilige voorspelling is dat er weer een menigte van duizenden uitzinnige fans voor een paar schermen bij Vondel CS in Amsterdam staat. Voorspellende gaven dit hoor. Als je doelt op wat we van Klaas te zien krijgen: ik denk ten eerste te weinig, omdat vorig jaar bleek dat het live-format nogal snel uitloopt, waardoor driekwart van de molacties online belandde. Daarna zien we hoe Klaas bij de eerste opdracht goede sier wilde maken door geld voor de pot binnen te halen (of als ze het wel hadden gehaald, die mensen naar het eindpunt van de metro brengen en dan zeggen: tja, ik dacht gewoon positief over jullie. En dan geen geld hebben). Dat hij verder vooral door veel getreuzel als tactiek, dommig spelen, geld uit de pot heeft gehouden. Dat hij op de foto op de trappen een paar mensen verkeerd heeft neergezet. Dat hij geld heeft laten liggen in de kist in de grot. Maar dat hij, omdat hij wist veel verdacht te worden, ook af en toe geld heeft binnengehaald. Maar niet te veel. Die 200 euro tijdens de laseropdracht bijvoorbeeld. Goede sier maken, maar weinig geld, én er was een verdubbelaar weg. Oh, en ik denk dat de onthulling gebeurt door weer zo’n traditioneel terugspoelmomentje, dat eindigt bij die voorbereiding van Art. Waar je vervolgens Klaas zijn hoodie af ziet doen. Specifiek genoeg?

Peter: Ja, zeker. Vooral dat laatste. Dat denk ik ook. En we zullen zien dat hij die 2.345 euro invulde die uit de pot verdween toen ze allemaal een bedrag moesten invullen. En dat bij die tekstenopdracht op de brug ‘Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis’ werd genoemd als woord met 38 letters, ook al zijn het er 35, omdat 38 toen Klaas’ leeftijd was.

Frank: Yep.

Lees ook de terugblikken op aflevering één, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht.

    • Frank Huiskamp
    • Peter Zantingh