Meerderheid Zwitsers tegen uitzetten criminele buitenlanders

Als het ‘ja’ was geworden bij het referendum zou dat betekend hebben dat iedere buitenlander met bijvoorbeeld slechts twee verkeersovertredingen het land uit moet.

De stemmen worden geteld in Zwitserland.
De stemmen worden geteld in Zwitserland. Foto Gian Ehrenzeller / AP

De Zwitsers hebben in meerderheid ‘nee’ geantwoord op de vraag of criminele buitenlanders moeten worden uitgezet. Zondag is daarover gestemd in een referendum. Na het tellen van de stemmen blijkt dat 58,9 procent ‘nee’ gekozen heeft.

Met 63 procent was de opkomst “opvallend hoog”, volgens het Zwitserse peilingsinstituut gfs.bern. “De laatste keer dat er zoveel mensen op een referendum afkwamen, was in 1992″, aldus het peilingsinstituut.

In 2010 werd een soortgelijke vraag al een keer voorgelegd in een referendum aan het Zwitserse volk. Toen was er een meerderheid voorstander (52,3 procent). Daarbij ging het om buitenlanders die een zwaar misdrijf hadden gepleegd, zoals moord of seksueel misbruik.

Dat ging de extreem-rechtse SVP, al jaren de grootste partij van Zwitserland, niet ver genoeg. De partij wil dat ook buitenlanders die twee kleine overtredingen plegen in tien jaar het land worden uitgezet, zonder mogelijkheid tot beroep. Dat betekent in de praktijk dat twee snelheidsovertredingen al genoeg zijn om iemand te deporteren. Door het ophalen van 100.000 handtekeningen kon de vraag in een referendum aan de orde komen. 25 procent van de inwoners in Zwitersland is buitenlander.

De Zwitsers stemden over nog drie andere zaken bij het referendum van zondag. Er werd aan de stemmers gevraagd of ze voorstander waren van een tweede Gotthardtunnel (aangenomen met 57,0 procent), of ongehuwd samenwonenden dezelfde fiscale status moesten krijgen als getrouwde partners (verworpen met 50,8 procent) en of speculatie met grondstoffen als graan en maïs verboden moest worden (verworpen met 59,9 procent).

    • Maarten Back
    • Joram Bolle