Economie

Geld over? Chinees staatsbedrijf zoekt 30 miljard dollar

AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Als je binnenkort een mailtje krijgt van de China National Chemical Corporation met de vraag of je geïnteresseerd bent in een slimme zakelijke deal als je even wat geld op hun rekening stort, doe het niet meteen af als oplichterij.

Het Chinese staatsbedrijf is op zoek naar 30 miljard dollar om het Zwitserse Syngenta over te nemen, schrijft The Wall Street Journal. Begin deze maand bereikte Het Chinese bedrijf een akkoord met de Zwitsers om voor 465 dollar per aandeel Syngenta over te nemen. Daarmee kwam het overnamebedrag op 43 miljard dollar. Het Chinese chemieconcern kan dus het merendeel niet zelf financieren en is in gesprek met een groot aantal banken om het geld bij elkaar te krijgen.

Mazda kapt met minibusjes.

De Japanse automaker merkt dat consumenten liever SUV’s en kleinere auto’s willen. Dus er komt geen opvolger van de Mazda5 en de MPV. Dat meldt de Nikkei Asian Review.

Vooral in de jaren negentig waren de minibusjes populair. Maar sindsdien hebben ze een wat suf imago gekregen. SUV’s bieden ook genoeg ruimte om een groot gezin in te vervoeren, maar zouden stoerder rijden.

China schrapt mogelijkheden in het buitenland te beleggen

Dat hele idee dat Chinezen hun geld in het buitenland kunnen investeren? Dat gaat dus in de koelkast in een poging de uitstroom van kapitaal te stelpen. Twee faciliteiten om met Chinees geld buitenlandse aandelen te kopen worden geschrapt, meldt de Financial Times.

De maatregel treft grote beleggers als BlackRock en Aberdeen Asset Management. Zij konden in de speciale vrijhandelszone in Shanghai aan rijke Chinese buitenlandse effecten aanbieden.