Enschedeër gooit molotovcocktail naar moskee

De brand die daardoor ontstond kon snel door een medewerker van de moskee geblust worden.

De moskee in Enschede.
De moskee in Enschede. Screenshot Google Streetview

In Enschede is een 33-jarige man aangehouden op verdenking van poging tot brandstichting. Hij gooide een molotovcocktail naar een moskee. Dat meldt de politie.

De man gooide de molotovcocktail zaterdagavond naar de moskee aan de Tweede Emmastraat. Deze moskee is van de Islamitische Vereniging Enschede en Omgeving. De brand die daardoor ontstond kon snel door een medewerker van de moskee geblust worden. Op dat moment waren mensen binnen aanwezig, onder wie kinderen.

De politie kon de man kort daarna arresteren. Ze is een onderzoek gestart naar het incident en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Moskeeën bedreigd

Twee op de vijf Nederlandse moskeeën kreeg in de afgelopen tien jaar te maken met discriminatoire of gewelddadige incidenten, zoals vernieling, bekladding, brandstichting en dreigmails, bleek vorig jaar uit onderzoek van Ineke van der Valk, onderzoekster van de Universiteit van Amsterdam.

Lees ook: Moskeeën weren zich tegen geweld, over hoe Nederlandse moskeeën al jaren worden bedreigd

Afgelopen week kregen diverse moskeeën in Nederland dreigbrieven toegestuurd. In deze brieven zijn hakenkruizen te zien en de adelaar van nazi-Duitsland. De teksten “Binnenkort hoog bezoek!! Varkens.” en “Islam is valse en duivelse religie” waren te lezen. Onder meer moskeeën in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Nijmegen ontvingen zo’n brief.

Varkenskop

Een maand geleden werd een varkenskop gevonden bij de Turkse Hakyolmoskee in Mijdrecht.

Het varken is de afgelopen maanden uitgegroeid tot opmerkelijk symbool van het verzet tegen asielzoekers. Begin dit jaar werden dode varkens in het Noord-Brabantse Heesch gevonden op de plek waar een asielzoekerscentrum moest komen. Ook bij een mogelijke azc-locatie in Ede werden onlangs dode varkens aangetroffen. In november was een terrein in Enschede waar een azc werd gebouwd bezaaid met varkenskoppen. Eind oktober werd daar geprotesteerd tegen de komst van het azc.