73 doden bij bomaanslagen op markt in Bagdad

De zelfmoordaanslagen zijn opgeëist door IS, die eerder op de dag de stad Abu Ghraib aanviel.

Irakese militairen op een legerbasis in Bagdad. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP

Bij een dubbele bomaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag 73 doden gevallen. Ook zijn er meer dan honderd gewonden. De zelfmoordaanslagen vonden plaats op een drukke markt in de shi’itische wijk Sadr City. Dat meldt persbureau Reuters.

De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), die geregeld verantwoordelijk is voor aanslagen op shi’itische wijken in Bagdad.

Markt

De eerste bom ging af op de Mredi-markt in het oosten van van de stad. Enkele minuten later, toen zich inmiddels een grote groep mensen had verzameld op de plek van de eerste explosie, blies een tweede zelfmoordterrorist zich vlakbij op.

Sadr City:

De aanslag is de dodelijkste van een reeks aanvallen in winkelgebieden rondom de Irakese hoofdstad. In Mahmoudiya, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Bagdad, kwamen drie mensen om. In de wijk Dora werden vier mensen gedood bij een bomaanslag.

Abu Ghraib

Eerder op de dag werd het Iraakse leger in de stad Abu Ghraib aangevallen door zelfmoordterroristen en andere bewapende belagers. Hierbij kwamen twaalf leden van de Iraakse veiligheidsdiensten om en raakten zeker 35 mensen gewond. De aanval werd door de veiligheidsdiensten toegeschreven aan IS.

Abu Ghraib ligt zo’n 20 kilometer ten westen van Bagdad. De aanval werd geopend nabij een internationaal vliegveld.

Het Iraakse leger wist IS uiteindelijk uit Abu Ghraib te verdrijven. De stad ligt tussen Bagdad en Fallujah, dat door IS wordt gecontroleerd.

    • Menno Sedee
    • Etienne Verschuren