De Aanslag wint stripprijs voor Album van het Jaar

De strip werd geprezen als een van de meest bijzondere strips die in de afgelopen jaren is verschenen.

Een gedeelte van een pagina uit De Aanslag. Anton Steenwijk op bezoek bij oud-verzetsstrijder Cor Takes.
Een gedeelte van een pagina uit De Aanslag. Anton Steenwijk op bezoek bij oud-verzetsstrijder Cor Takes. Beeld Milan Hulsing

De stripprijs voor Album van het Jaar is toegekend aan de graphic novel De Aanslag van Milan Hulsing. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. De prijs voor Jeugdalbum van het jaar ging naar De ontdekkers van Mars Gremmen.

Bij de uitreiking werd De aanslag geprezen als niet alleen het beste album van het jaar, maar ook als een van de meest bijzondere strips die in de afgelopen jaren is verschenen. In zijn dankwoord zei Hulsing vooral ingenomen te zijn met de complimenten voor de ‘pictorale lyriek’ in zijn bewerking van de roman van Mulisch. Dat beschouwde hij als een welkome bevestiging dat experiment met kleurstelling en lijnvoering goed had uitgepakt.

Bij de nominaties schreef de zeskoppige jury, met onder meer tekenaar Marcel Ruijters en onder leiding van stripjournalist Cok Jouvenaar, al over De aanslag:

Zeer knap en gedurfd hoe Hulsing dit meesterwerk uit de Nederlandse literatuur naar zijn hand zet. Tel hierbij het smaakvolle en verrassend kleurgebruik op en je hebt een in alle opzichten bijzonder boek.

Aan de prijs voor Album van het Jaar is geen geldbedrag verbonden; wel ontving Hulsing een bronzen penning met reliëfafbeelding en een oorkonde.

De andere genomineerde boeken waren: Tibet, van Mark Hendriks, Amoras 5 van Marc Legendre en Charel Cambré, Esther 13 van Kim Duchateau en Verkild hart van Gilles Dal en Johan De Moor. Het was voor het eerst dat er alleen een prijs voor stripalbum en jeugdalbum van het jaar werd uitgereikt. Vorig jaar won in de inmiddels opgeheven categorie Literair nog Sugar van Serge Baeken.