Clinton vergroot voorsprong op Sanders door overwinning in South Carolina

Ze krijgt ruim 70 procent van de stemmen, voornamelijk van de Afro-Amerikaanse bevolking. Dinsdag is het Super Tuesday.

Foto Nicholas Kamm / AFP

Waar het er in eerdere staten nog om spande wie de voorkeur van de Democraten zou krijgen, was daar zaterdag in South Carolina geen sprake van: de winst in de voorverkiezingen ging ruim naar Hillary Clinton. Ze kreeg 73,5 procent van de stemmen.

Haar overwinning heeft voor een groot deel te maken met de steun van de Afro-Amerikaanse bevolking. 90 procent van hen koos voor Hillary Clinton en niet voor haar opponent Bernie Sanders. In totaal kreeg Clinton volgens perbureau AP 39 afgevaardigden achter zich in South Carolina, Sanders 14. Dat brengt haar totaal op 544 waar Sanders er 85 heeft.

Clinton wilde tijdens haar overwinningsspeech vooral vooruitkijken:

“Morgen wordt de campagne een nationale. We nemen niks en niemand voor lief.”

Super Tuesday

Toch wil de ruime voorsprong die Clinton nu heeft nog niet zeggen dat de race voorbij is. Komende dinsdag is Super Tuesday. Dan wordt er in elf staten tegelijk een voorverkiezing gehouden, waarbij gestreden wordt om de gunst van 865 afgevaardigden. Een kandidaat heeft er in totaal 2.383 nodig om de nominatie voor het presidentschap binnen te halen.

Sanders toonde zich ondanks zijn verlies niet teleurgesteld bij een bijeenkomst in Texas, waar dinsdag ook gestemd wordt:

“De campagne begint nu pas. Onze politieke grassroots revolutie breidt zich staat na staat uit, en we zullen nu niet meer stoppen.”

Er waren zaterdag geen voorverkiezingen van de Republikeinen. Zij gingen vorige week al naar de stembus in South Carolina. Donald Trump haalde daar 32,5 procent van de stemmen. Na afloop van die voorverkiezing besloot Jeb Bush zijn campagne te staken. Ook de Republikeinse kandidaten zijn dinsdag in elf staten tegelijk aan zet.

Lees alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen op ons Amerika 2016-blog

.

    • Joram Bolle