6.500 migranten geweerd bij Grieks-Macedonische grens

Het migratieplafond in Oostenrijk en vier Balkanlanden vergroot de druk op Griekenland.

Migranten zaterdag bij de Grieks-Macedonische grens.
Migranten zaterdag bij de Grieks-Macedonische grens. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP

Ongeveer 6.500 migranten zijn zaterdag tegengehouden bij de plaats Idomeni in het noorden van Griekenland, nabij de grens met Macedonië. Dat is het gevolg van het besluit van Macedonië om alleen nog Syrische en Irakese migranten door te laten, zo meldt persbureau AFP.

Syrische en Irakese migranten moeten wel identiteitsdocumenten kunnen voorleggen, in aanvulling op een bewijs van registratie in Griekenland. De grensovergang bij Idomeni was in de nacht van donderdag op vrijdag nog volledig afgesloten.

Volgens de Griekse minister van Migratie, Ioannis Mouzalas, zal de situatie “binnen vijftien dagen worden opgelost”. Mouzalas stelt verder dat er in het hele land tijdelijke opvangkampen zullen worden ingericht. Deze kampen moeten plaats bieden aan maximaal 2.000 tot 3.000 mensen.

Doorreisplafond in Balkanlanden

Vrijdag besloten Slovenië, Macedonië, Servië en Kroatië als aanvullende maatregel niet meer dan 580 migranten per dag door te laten. Een week eerder besloot Oostenrijk al een migratieplafond in te stellen.

Mouzalas laat weten dat de maatregelen de druk op Griekenland, dat momenteel 20.000 migranten opvangt, vergroten:

“We worden geconfronteerd met een humanitaire crisis die anderen hebben veroorzaakt.”

Ook volgens NRC-correspondent Stéphane Alonso wordt het probleem van de opvang van migranten met de maatregelen naar Griekenland geschoven:

Geen extra geld voor Duitsland

Eurocommissaris Marianne Thyssen van Werkgelegenheid en Sociale Zaken liet zondag in Duitse media weten dat Duitsland niet hoeft te rekenen op extra geld voor de aanpak van de vluchtelingencrisis.

Duitsland krijgt op dit moment 7,5 miljard uit het Europees Sociaal Fonds. Dit bedrag is bedoeld voor de periode 2014-2021. Hoewel Thyssen erkent dat Duitsland gebukt gaat onder de vluchtelingencrisis moet het volgens de Eurocommissaris bij dat bedrag blijven.