36 doden door gasexplosie Russische kolenmijn

Foto van een mijn.
Foto van een mijn. Foto: iStock

De 26 mijnwerkers die sinds donderdag vastzaten in een Russische kolenmijn van het bedrijf Vorkoetaoegol, zijn doodverklaard. Hiermee komt het totale aantal dodelijke slachtoffers van de mijnramp op 36, meldt persbureau AFP.

De mijnwerkers kwamen vast te zitten nadat een methaangaslek in de mijn in het Russische Vorkoeta - meer dan 100 kilometer boven de poolcirkel - had gezorgd voor twee gasexplosies. Hierbij kwamen vier mensen om het leven. Nadat zaterdag een derde gasexplosie plaatsvond kwamen nog eens zes mensen, onder wie vijf hulpverleners, om het leven en werden ook de 26 vermisten doodverklaard. Tatjana Boesjkova, woordvoerder van Vorkoetaoegol:

“Omdat uit een technisch rapport bleek dat de 26 mensen in de mijn geen overlevingskans hadden, is besloten de reddingsoperatie stop te zetten.”

Poetin stelt onderzoekscommissie in

De Russische president Vladimir Poetin heeft een commissie aangesteld die moet gaan onderzoeken wat er precies is misgegaan in de mijn die werd geëxploiteerd door Vorkoetaoegol - dochtermaatschappij van Severstal, het grootste Russische metallurgische coglomeraat.

De mijnramp is de laatste in een reeks dodelijke incidenten in de Russische mijnindustrie. In 2007 kwamen door een methaangasontploffing in een kolenmijn in Siberië nog 106 mensen om het leven. In 2010 kwamen 60 mensen om het leven door een gaspexplosie in de steenkoolmijn Raspadskaja.

    • Etienne Verschuren