Zilver en brons op WK voor Nederlandse windsurfers

Dorian van Rijsselberghe legde na een goede slotrace beslag op het zilver. Kiran Badloe won brons.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe op een archieffoto.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe op een archieffoto. Foto Stanley Gontha / ANP

Dorian van Rijsselberghe heeft zaterdag voor de vijfde keer in zijn loopbaan een medaille behaald op het WK windsurfen. Voor de kust van het Israëlische Eilat kwam de Noord-Hollander in de slotrace als tweede binnen, waardoor hij opschoof naar de tweede plek in het eindklassement. Zijn trainingsmaatje Kiran Badloe won brons.

Bij aanvang van de afsluitende medaillerace stond Van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van 2012, nog op de vierde plaats. Dat was één plaats achter Haagse Badloe, die in de slotkoers genoegen moest nemen met de vijfde plaats. Voor de 21-jarige Nederlander is het zijn eerste medaille op het WK.

De gouden medaille in de olympische surfklasse RS:X ging naar de Piotr Myszka, die in 2010 ook al eens wereldkampioen werd. De 35-jarige Myszka was na de races van vrijdag al verzekerd van de eerste plaats in de eindstand, nadat hij eerder deze week al vier races had gewonnen.

De Geus zakt een plek en wint brons

Bij de vrouwen was er ook eremetaal voor Nederland: Lilian de Geus werd eerder op de dag derde in het eindklassement. De 24-jarige Almeerse ging de slotrace als tweede in, maar zakte een plaats doordat ze de medaillerace als vierde afsloot. Vorig jaar won De Geus ook al brons bij het WK in Oman.

Deze zomer zijn De Geus en Van Rijsselberghe beiden kanshebber voor een medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Badloe mag aan dat toernooi niet meedoen, omdat er in Rio bij de mannen en vrouwen maar één Nederlander startgerechtigd is.

    • Joost Pijpker