Wolters Kluwer excelleert ook in bonus

Dankzij haar aandelenbonus is bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van Wolters Kluwer een van de topverdieners.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer krijgt over het tijdvak 2013-2015 een bonus in aandelen met een waarde van 12,4 miljoen euro. Dat maakt haar in één klap een van de topverdieners dit jaar in het Nederlandse bedrijfsleven.

Ter vergelijking: de uitkomst is hoger dan de bedragen die de bestuursvoorzitters van Unilever, Philips en Heineken vorig jaar samen verdienden met vergelijkbare beloningen in aandelen.

Wolters Kluwer, uitgever van informatie voor juristen en andere zakelijke dienstverleners, publiceerde eerder deze week de resultaten over 2015. De uitgever (4,2 miljard euro omzet, 19.000 werknemers) is een consistent winstgevende onderneming met een succesvolle groei in digitale informatie.

Achterin het persbericht met de resultaten staat ook hoe Wolters Kluwer over het tijdvak 2013-2015 heeft gepresteerd ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Het gaat om de groei van de winst per aandeel en het totale rendement van beleggers in deze periode. Deze score bepaalt hoeveel aandelen bestuursvoorzitter McKinstry en ander directeuren als bonus krijgen.

Wolters Kluwer heeft voor de topmanagers twee zogeheten langetermijnregelingen met een beloning in aandelen. Naarmate het bedrijf het beter heeft gedaan ten opzichte van de concurrentie, krijgen topmanagers meer aandelen. Over de periode 2013-2015 krijgt McKinstry nu ruim 372.000 aandelen die op basis van de beurskoers vrijdag een waarde hebben van 12,4 miljoen euro.

Wat McKinstry in 2015 als totale beloning, inclusief bonussen, ontving, is nog niet bekend, want het jaarverslag van Wolters Kluwer is nog niet verschenen. Onder meer Unilever, Philips en Heineken publiceerden de afgelopen weken wel al hun jaarverslag, met details over de beloningen in de top. Daaruit blijkt dat Unilever-topman Paul Polman van deze drie weliswaar het hoogste basissalaris ontving (bijna 1,4 miljoen euro), maar dat bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer van Heineken een beduidend hogere bonus (2,9 miljoen euro) kreeg dan Polman. Frans van Houten van Philips ontving zowel een lager basissalaris (bijna 1,2 miljoen euro) als een lagere bonus.

    • Anne Dohmen
    • Menno Tamminga