‘Vroeger vonden we opruimen niet zo belangrijk’

Alexandra Bannink (52) werkt bij een ingenieursbureau en haar man Marc (51) zit in de olie- en gasindustrie.

‘Nu weten we: thuis zijn geeft rust.’

Marc: „Inmiddels denk ik: dan braad je zo’n lapje, gaat dat in een paar happen naar binnen, en waar smaakt het nou eenmaal naar?”
Marc: „Inmiddels denk ik: dan braad je zo’n lapje, gaat dat in een paar happen naar binnen, en waar smaakt het nou eenmaal naar?”

Alexandra: „Ik zou gaan trouwen met iemand anders en Marc zou mijn getuige zijn. Ik kende hem als de beste vriend van mijn broer, en we gingen vaak samen voetballen en motorrijden.”

Marc: „En toen zei ik dat ik weleens verliefd op haar ben geweest. Toen stond alles op z’n kop.”

Alexandra: „Niet lang daarna waren we samen.”

Marc: „Ik heb van haar geleerd wat meer gevoel te tonen en Alexandra (San) heeft van mij meer structuur geleerd.”

Alexandra: „Toen wij jonge kinderen hadden had ik veel meer stress en zorgen. Je bent heel erg bezig met opvoeden en verzorgen. Onze oudste dochter is nu uit huis, de jongste woont nog wel bij ons, maar gaat haar eigen gang. Nu hebben we veel meer tijd om samen dingen te doen, zoals motorrijden.”

Marc: „Doen we de motoren op de aanhanger en rijden we naar Italië.”

Alexandra: „We hebben ook geen last gehad van het legenestsyndroom. Ik vind het leuk om te zien dat ze zo’n eigen leven zijn gaan leiden.”

Doen we er nog een?

Alexandra: „We gaan vaak samen naar de stad, even wat drinken. Al drink ik al een maand niet, in het kader van gezond en fit blijven. Marc kan makkelijk zeggen: kom, we doen nog een biertje. En voor je het weet heb ik er een paar op, en dat vind ik toch zonde van de moeite die ik doe om fit te blijven.

Marc: „Er is een tijd geweest dat we heel veel bier dronken en pizza aten. Chocolade erbij, Netflix aan…”

Alexandra: „Dan konden we vier afleveringen achter elkaar kijken.”

Marc: „Als San niet meedrinkt, drink ik ook maar één biertje. Dan kijken we maximaal twee afleveringen op Netflix, en dan gaat-ie uit. Het is gewoon verslavend en niet gezond om tot drie uur ’s nachts te bingewatchen.”

Alexandra: „We kijken elkaar altijd aan van: nog een? En dan zegt de ander: nee, hij gaat uit.”

Ik doe beneden, hij boven

Alexandra: „Elke ochtend zorg ik dat ik in een half uurtje het huis even opruim. Dat komt doordat ik vroeger een heel erge rommelkont was. Vroeger liet ik bij wijze van spreken de patatbakjes een week in de auto liggen.”

Marc: „Wij waren vroeger heel erg met z’n tweeën.”

Alexandra: „Ik kan het bijna niet meer geloven, maar we vonden dat opruimen gewoon niet zo belangrijk.”

Marc: „Ik doe elke dag de wc en de badkamer, de grotere klussen doen we samen in het weekend, dat kost ongeveer twee uur.”

Alexandra: „Ik doe beneden, hij doet boven. En Marc doet ook altijd de boodschappen. Ik vind dat verschrikkelijk, als ik er toch weleens kom ben ik urenlang aan het zoeken. Ik zou het liefst boodschappen willen laten bezorgen.”

Marc: „Dat lijkt me vreselijk. Dan geven ze vast niet de de mooiste, verse producten. Ik doe het al jaren, elk weekend in een keer alle boodschappen. Ik pak het blind.”

Alexandra: „Zondagavond is voor ons de belangrijkste avond die echt om het gezin draait. We zitten vaak met elkaar te eten, praten en muziek te maken. Ik heb vroeger gitaar gespeeld en dat ben ik weer aan het oppakken. Onze oudste dochter kan heel goed gitaar spelen, ik blijf een beetje hangen in akkoorden spelen. Haar vriendin speelt in een band, dus als we bij elkaar zitten gaan we vaak zingen. Het is zo gezellig dat onze jongste dochter haar baantje heeft opgezegd zodat ze die avond niet meer hoeft te werken.”

Marc: „De zondagavond was vroeger ook heftig, de plek om allemaal emoties uit te spreken. Maar nu is het veel rustiger, nu de kinderen ouder zijn. We zorgen ervoor dat we het weekend samen leuke dingen doen.

Alexandra: „Je hebt mensen die alles met anderen doen, maar ik vind het ook leuk om met Marc mijn tijd door te brengen. Samen naar de film en naar de sauna gaan.”

Spitsuur? Dat kennen we niet

Alexandra: „Ik kook meestal, en omdat ik vegetariër ben is dat zonder vlees en vis. Marc en Julia zijn daarom ook een soort vegetariër.”

Marc: „Eerst dacht ik dat ik het erg zou vinden. Maar inmiddels denk ik: dan braad je zo’n lapje, gaat dat in een paar happen naar binnen, en waar smaakt het nou naar?”

Alexandra: „We hebben eigenlijk geen spitsuur meer. Ik doe elke ochtend aan yoga en mediteren, daardoor neem je toch meer de tijd voor alles. Zo kan ik uitgebreid met onze katten spelen, door kattensnoepjes door de kamer te strooien.”

Marc: „Zelfs als we weggaan moeten de katten eerst snoepjes krijgen.”

Alexandra: „Het was vroeger altijd snel snel snel. Kinderen ophalen, hond uitlaten, alles met haast. De hond wilde nooit meewerken. Nu realiseer ik me dat die haast ook invloed heeft op de beesten. Omdat ik nu zelf tijd en aandacht besteed aan de katten, zijn zij ook rustiger.”

Marc: „Vroeger moesten we er altijd maar uit. We weten nu: gewoon een weekend thuis zitten geeft rust. Maar ik doe niet mee met yoga. Gaat ook niet gebeuren.”