Nuis en Ter Mors hebben zicht op de wereldtitel

Na de eerste dag van het WK sprint staan Kjeld Nuis en Jorien ter Mors beiden tweede in het klassement op nog overbrugbare achterstand.

Jorien ter Mors heeft minder dan tweetiende van een seconde achterstand op de leidster in het klassement. Foto ANP / Jerry Lampen

Na de eerste dag van het WK sprint hebben zowel Kjeld Nuis als debutante Jorien ter Mors de wereldtitel nog binnen handbereik. Na twee afstanden staan beide tweede in het klassement op nog overbrugbare achterstand.

Nuis revancheerde zich op de tweede afstand van de dag voor een wat matte 500 meter-race eerder zaterdag in Seoul. Op de 1.000 meter reed hij in een direct duel met Pavel Koelizjnikov een baanrecord. De Russische titelverdediger is ook dit jaar topfavoriet voor de wereldtitel, liet met 34,76 een baanrecord noteren op de 500 meter, maar kon Nuis op de kilometer niet bijhouden.

“Voelde heerlijk, ik vond het een lekker ritje. De omstandigheden hier zijn zeker geschikt voor mij. In de laatste ronde kan ik nog zoveel goedmaken. Het is zwaar hier, je moet voor elke centimeter vechten. Morgen op de 500 verwacht ik geen 34’er te rijden, maar op de 1.000 kan het nog harder dan vandaag.”

In het algemeen klassement heeft Kjeld Nuis halverwege het toernooi 0,24 seconden achterstand op leider Pavel Koelizjnikov. Op zijn beurt heeft Nuis 0,2 voorsprong op de Duitser Nico Ihle.

Kai Verbij, die zaterdag op de 500 meter nog tweede werd en Koelizjnikov nog enigszins kon bijhouden, stelde ietwat teleur op de 1.000 meter. Hij is nu vierde op 0,48. Ronald Mulder komt in het stuk niet echt voor en bezet de tiende plaats (+1,02).

Baanrecord redt WK Ter Mors

Jorien ter Mors maakte zaterdag een indrukwekkend debuut op het WK sprint in Zuid-Korea. Met een baanrecord, dankzij een erg sterke slotronde, op de 1.000 meter nestelde ze zich op de tweede plaats in het algemeen klassement. De 26-jarige Ter Mors heeft zondag een achterstand van 0,16 seconden goed te maken op de Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma. De Nederlandse koestert een minieme voorsprong van 0,01 op Brittany Bowe.

“M’n 500 was niet wat ik had verwacht, had wat misslagen en eerst een valse start. Maar ik ben wel heel blij met m’n 1.000. Gewoon echt een heel goede rit; daar pak ik toch weer wat terug. Morgen een goede 500 rijden en weer zo’n 1.000 en dan wordt het een heel mooie dag, denk ik.”

Ook Marrit Leenstra reed een heel behoorlijke eerste dag. Na een 7e en 4e plaats staat ze vierde op 0,79 van Richardson-Bergsma en lijkt, met het oog op eremetaal, afhankelijk van foutjes van haar concurrentes om het podium te kunnen halen.

Na de eerste 500 meter ging Zhang Hong nog aan de leiding, maar de Chinese faalde op de kilometer. De 19-jarige Sanneke de Neeling, die evenals Ter Mors debuteert op het WK sprint, staat na de eerste dag 20e op 3,18 seconden.

Grote afwezige in Seoul is de Zuid-Koreaanse favoriete Lee Sang-hwa. De olympisch en wereldkampioene op de 500 meter voldeed niet aan de nationale kwalificatie-eisen voor de WK doordat ze niet meedeed aan de nationale kampioenschappen.

    • Jules Seegers