Van Avermaet wint eerste grote koers van het seizoen

De 30-jarige Belg was in de sprint de snelste van een kopgroep van vijf. Wereldkampioen Peter Sagan werd tweede.

De kopgroep stuitert over de kasseien in de Omloop. Van Avermaet rijdt hier op de tweede plek.
De kopgroep stuitert over de kasseien in de Omloop. Van Avermaet rijdt hier op de tweede plek. Foto Dirk Waem / AFP

Greg van Avermaet heeft zaterdag de Omloop het Nieuwsblad gewonnen, de traditionele opening van het Europese wielerseizoen. De 30-jarige Belg was in de sprint de snelste van een kopgroep van vijf. Achter de coureur van BMC legden wereldkampioen Peter Sagan en de eveneens Belgische Tiesj Benoot beslag op plaats twee en drie.

Van Avermaet en zijn twee medevluchters ontsnapten samen met de Brit Luke Rowe op ruim vijftig kilometer van de streep uit het peloton. In een paar kilometer wisten ze het gat met een eerdere kopgroep te dichten. Van de koplopers kon alleen Alexis Gougeard nog bij het viertal aansluiten. Het peloton had toen al een minuut achterstand.

Vooral vaak nét niet

Voor Van Avermaet is het pas de tweede keer dat hij wint in een grote eendaagse koers. In 2011 was de Belg al eens de beste in Parijs-Tours, net als de Omloop een wedstrijd van de buitencategorie. Maar afgezien daarvan greep Van Avermaet de laatste jaren eigenlijk vooral net náást de zege.

Zo werd de coureur uit Lokeren vorig jaar zowel derde in de Ronde van Vlaanderen als in Parijs-Roubaix. Niet lang daarna kwam hij in de Amstel Gold Race als vijfde over de meet en werd hij derde in Parijs-Tours. Wel won hij afgelopen zomer een etappe in de Tour de France, toevallig ook in een sprint met Sagan.

Voor de 26-jarige Sagan betekent de nederlaag in Gent ook de zoveelste ereplaats in een jaar tijd. De Slowaak kreeg vorig jaar het stempel van eeuwige tweede opgedrukt nadat hij de tweede en derde plekken aan elkaar reeg. In het Amerikaanse Richmond pakte Sagan alsnog een grote prijs door solo de wereldtitel te winnen.

Dreigt voor Sagan dit jaar de vloek van de regenboogtrui? Volgens wetenschappers bestaat een dergelijk verschijnsel niet.