Trump for president? Arme beleggers...

Buy! No. Sell! Of eh.. Een vloer bezaaid met papier, overal flitsende beeldschermen en een kluwen rondschreeuwende handelaren in kleurige colbertjes. De vloer van de New York Stock Exchange (NYSE), op Manhattan op 7 november 2000. De dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het had een geniaal idee geleken: te onderzoeken of de beurzen een voorspellende werking hebben op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dus bevond ik mij die dinsdag, door een samenloop van veel toeval en weinig berekening, op de beursvloer van de NYSE. Toen kon dat nog.

Mijn cunning plan was om één aandeel te volgen: Eli Lilly. Dat farmacieconcern zou enorm profiteren van de verkiezing van de Republikeinse kandidaat George W. Bush. Die beloofde medicijnvergoeding aan alle oudere Amerikanen. Werd daarentegen de Democratische kandidaat Al Gore gekozen, dan zou zijn activisme zich keren tegen de farmaceutische industrie. En dus: Lilly omhoog, Bush wint. Lilly omlaag, Gore zegeviert. Als alle verhalen over de wisdom of crowds wáár waren, dan zou de beurs de uitslag eerder gaan voorspellen dan de kiezer zelf.

De handelaren van beurshuis Van der Moolen, dat destijds op de vloer actief was en al lang niet meer bestaat, waren voor New Yorkse begrippen best vriendelijk en behulpzaam. Het aandeel Eli Lilly was dat niet. Dat was de vorige dag nog 2 procent hoger gesloten (go Bush), maar ging op de verkiezingsdag zelf wild op en neer. Om bij het slot 3 procent lager te eindigden (go Gore).

Wat volgde was een nacht waarin het einde van de reportage voor de NRC van woensdag vier maal moest worden herschreven. Gore wint, Bush wint, nee Gore, nee onbeslist. De weken daarna zouden uitdraaien op een venijnige strijd over de cruciale uitslag in de staat Florida. De foto van de man die met een priemend oog de geponste gaatjes van de stembiljetten inspecteert is inmiddels iconisch.

Het einde is bekend. Bush zegevierde, terwijl Gore misschien toch gewonnen had. En het aandeel Eli Lilly? Op zijn best weerspiegelde het al op verkiezingsdag alle onzekerheid die de weken daarop zou volgen. Maar de jaren daarop zou het kelderen, ondanks het feit dat Bush zijn medicijnbelofte vrijwel volledig uitvoerde. Hypothese verworpen. De beurs kan niet zo goed politieke voorspellingen doen als gedacht.

Deze herinnering kwam deze week bij me op toen ik keek naar de voorspellingen van Predictit, een zeer populaire beurs waar deelnemers kunnen inzetten op presidentskandidaten. Bij Republikeinen lijkt het in de echte wereld nog spannend, komende Super Tuesday. Maar op de beurs van Predictit zijn ze er eigenlijk al uit: bij het gokken op wie uiteindelijk de Republikeinse voorverkiezingen wint, noteert Trump 69 cent op de dollar en Rubio 28 cent. Ted Cruz is bij deze beleggers al uitgespeeld: slechts 2 cent vrijdagmiddag.

Bij de Democraten is de koers van Hillary Clinton nu 86 cent op de dollar, tegen 15 voor Bernie Sanders. Ook een gelopen race. Zodat er uiteindelijk een verkiezingsstrijd om het presidentschap uitrolt tussen Clinton en Trump. Ook daarop kan al worden ingezet. En hoewel de Democraten nog steeds flink voorstaan, loopt het gat snel dicht.

Nu kan iedereen er natuurlijk volledig naast zitten. Maar echt, we moeten er toch rekening mee gaan houden dat op 2 november van dit jaar de keuze gaat tussen Clinton en Trump. En hoe je dáár als belegger dan mee om moet gaan? President Trump. De bibberende beurzen van 2016 hebben hun lastigste tijd nog lang niet gehad.

    • Maarten Schinkel